Sokmilliárdos kárt okozott a hétvégi jégverés

Az ügyfelek által becsült kárösszeg szokatlanul magas, egyes társaságoknál az ötszázezer forintot is meghaladja.

Horváth Éva
2021. 07. 12. 20:39
null
20210705 Pécs A múlt heti vihar maradványai még mindig látszanak a központi temetőben. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló Fotó: Laufer László Forrás: Dunántúli Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már tegnap délelőtt másfél milliárd forint fölé emelkedett a múlt hétvégi viharkárok értéke, amelyek több mint ötezer bejelentéshez kapcsolódtak. A biztosítók tapasztalata szerint a nagyobb nyári viharok után a tényleges károk mértéke, illetve a kárbejelentések száma akár háromszor-négyszer magasabb is lehet az első napok becslésénél – tájékoztatott a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Ennek az egy hétvégének a kifizetései nagy valószínűséggel meghaladják az idei május–augusztusi viharok első két hónapjának a teljes összegét, ami 2,1 milliárd forintra rúgott. Ám mindez csak a lakásbiztosításokhoz kötődik, ezekben az adatokban nincsenek még benne a mezőgazdasági károk és az időjárás következtében az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások, veszteségek.

A múlt heti vihar maradványai még mindig látszanak a pécsi központi temetőben
Fotó: Laufer László/Dunántúli Napló

A viharokat okozó szupercellák leginkább Komárom és Baranya megyében, Tatán és Sellyén, valamint Dél-Budapesten (a XXI. kerületben) sújtottak le. A bejelentések csaknem háromnegyede a jégkárokhoz kötődik. Ennek is következménye, hogy az ügyfelek által becsült kárösszeg szokatlanul magas, egyes társaságoknál az ötszázezer forintot is meghaladja. A korábbi években egy átlagos nyári vihar után ez az összeg száz-százötvenezer forint között alakult.

A hétvégi jégverés az ingatlanokon kívül a gépjárművekben is komoly károkat okozott. A szélvédő betörése, a karosszéria megrongálódása, idegen tárgy rádőlése, villámárvíz miatti műszaki meghibásodások esetén azok számíthatnak kártérítésre, akik rendelkeznek casco biztosítással. Ez azonban csak minden ötödik-hatodik gépjármű esetében áll fenn. A lakásbiztosítások terén lényegesen kedvezőbb, 72-73 százalékos ez az arány. Aki rendelkezik szerződéssel és a hétvégi viharok károsultja, a bejelentését követően néhány napon belül számíthat a kárszemlére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.