Átalakulóban az új hitelek szerkezete

A babaváró támogatások 2020. évi népszerűsége idén érezhetően visszaesett, míg a lakáshitelek folyósítása 34 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Horváth Éva
2021. 08. 11. 18:30
A szándéknyilatkozatot tavaly februárban írták alá a felek
A szándéknyilatkozatot tavaly februárban írták alá a felek Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredményes első félévet zárt, 31,8 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el az Erste Bank. A hitelintézet működési bevételei a vizsgált időszakban – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – részben egyedi hatások miatt 24,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A nettó kamatbevételek 19 százalékkal, a díj- és jutalékbevételek 17,8 százalékkal, míg a kereskedési és konverziós bevétel 25,5 százalékkal nőtt – közölte Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a hitelintézet tegnapi sajtótájékoztatóján.

 

Eredményes idei első félévet zárt az Erste Bank, az adózás utáni nyeresége június végén 31,8 milliárd forintot ért el Fotó: BachPekaryMate

 

A hitelezés bővülése ugyanakkor mérséklődött tavalyhoz képest, az ügyfélhitelek állománya június végén 7,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Lassult az új hitelek kihelyezése is, összességében 10,6 százalékkal maradtak el 2020 első hat hónapjának teljesítményétől. 

 

A teljes lakossági hitelállomány 18 százalékkal nőtt a tavalyi első félévhez képest.

 

 Az új kihelyezések értéke megegyezik a tavalyival, az összetétele azonban lényegesen más – ismertette Harmati László, a lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettes. A babaváró támogatások 2020. évi népszerűsége idén érezhetően visszaesett, míg az ingatlanpiac dinamikáját követő lakáshitelek folyósítása 34 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ahogyan a személyi kölcsönök mostani, első hathavi folyósítása is meghaladta a tavalyi időarányos teljesítményt. A kisvállalkozók esetében az új kihelyezés 66 százalékos növekedést mutat.

 

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – egy év alatt 19 százalékkal, 3965 milliárd forintra nőtt június végére, ezen belül a befektetések aránya 58 százalék volt. 

 

Továbbra is erős a lakossági megtakarítási szándék, az új befektetésekben azonban növekvő arányt képviselnek a kockázatosabbnak mondható értékpapírosztályok 

 

– mondta Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója. Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője a növekvő új finanszírozást emelte ki a cégek körében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.