időjárás 15°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Az üveg fenekére néznek a NAV-osok

Jakubász Tamás (MWH)
2021.08.25. 06:25 2021.08.25. 17:18
Az üveg fenekére néznek a NAV-osok

Budapest belvárosában razziáznak egy hétig az adóhatóság ellenőrei, akik nemcsak a közteherviselési szabályok betartását ellenőrzik, de az üveg fenekére is néznek. Régi probléma ugyanis, hogy néhol pancsolt italokat szolgálnak fel a bulinegyedben, vagy silányabb ital kerül a prémium kategóriát jelző üvegbe.

Régi célterületét keresi fel a következő héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a szervezet munkatársai ugyanis a fővárosi bulinegyedben tartanak átfogó ellenőrzéseket.

A hatóság friss ellenőrzési terve szerint a kelet-budapesti igazgatóság emberei hétfőtől péntekig vizsgálódnak a VI. és a VII. kerület turisztikailag frekventált területein.

A hatóság munkatársai elsősorban azt ellenőrzik majd, hogy a vállalkozók, a vendéglátósok mindig átadják-e a nyugtát, a számlát a vevőik­nek, ügyfeleiknek. Arra is kíváncsiak lesznek, hogy a munkavállalókat megfelelően bejelentették-e, de az is fontos kérdésnek számít, hogy az alkoholos italok körül minden rendben legyen.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy fikarcnyi meglepetést sem jelenthet sem az, hogy a NAV a bulinegyedben vizsgálódik, sem pedig az, hogy mit ellenőriznek a vállalkozásoknál. Érdemes felidézni például a 2019-es adóhivatali razzia eredményeit.

Akkor, vagyis még a koronavírus okozta válság előtti időkben szép forgalmat mondhatott a magáénak a budapesti belváros szórakozónegyede, de nem csak vendégekből, szabálytalanságokból is bőven akadt.

Akkor az esetek több mint felében derült fény valamilyen problémára. Még mindig gyakori volt a zárjegy nélküli alkoholtermékek forgalmazása és az is, hogy gyengébb minőségű italokkal töltötték fel a prémium kategóriás üvegeket. Az akkori akcióban végrehajtók is részt vettek, akik nem is távoztak üres kézzel: 15 millió forintnyi tartozás miatt eszközöket és készpénzt foglaltak le. De – tárolási és egyéb problémák miatt – nagyobb mennyiségben vittek el például élelmiszert is.

Akadt két éve néhány vállalkozó, aki nem kockáztatott: az előre meghirdetett ellenőrzés hetére inkább technikai üzemszünetet tartottak, s nem nyitottak ki.