Jóval visszafogottabb a lakásdrágulás

Miközben a használt lakások drágulása teljesen lelassult, az újonnan épülőké tovább emelkedik. Úgy tűnik, a fizetőképes kereslet most már egyre nehezebben tartja a lépést az évek óta tartó, a járvány miatt ugyanakkor némileg megtorpanó drágulással.

Pintér
2021. 08. 05. 19:51
null
Az új lakások drágulása még most is jelentős, ráadásul az építőanyagárak emelkedése miatt tovább fognak drágulni Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élénkült a lakáspiaci forgalom az idei első negyedévben, ugyanakkor a használt lakások drágulása a korábbinál jóval kisebb mértékű volt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss Lakáspiaci árak című kiadványából. Éves szinten a használt lakások áremelkedése 4,6 százalékot tett ki, az új lakásoké azonban meghaladta a tíz százalékot. Az értékesítések száma – az eddig feldolgozott adatok alapján – 15 százalékkal emelkedett 2020 azonos negyedévéhez képest.

A járványhatás miatti megtorpanás után élénkült a lakáspiaci forgalom, de ez nem párosult jelentős, a pandémia előtti években látott nagyfokú áremelkedéssel a használt lakásoknál.

A mérsékeltebb éves árnövekedés azt mutatja, hogy a fizetőképes kereslet egyre nehezebben tudja tartani a lépést a drágulással. Ezt jelzi, hogy az utóbbi hónapokban a korábbinál sokkal többen voltak azok az eladók, akik csökkentették az eredetileg meghirdetett eladási árat

kommentálta a folyamatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, hogy a lakáspiaci felfutás a jövőben is leginkább a fővároson kívüli településeken várható.

Az új lakások drágulása még most is jelentős, ráadásul az építőanyagárak emelkedése miatt tovább fognak drágulni
Fotó: Bach Máté

A KSH összeállításában felidézte, hogy 2020-ban mindkét, korlátozásokkal járó járványhullám átmenetileg visszavetette a lakások drágulását.

A használtlakás-árak a tavalyi első negyedévben még nőttek, a másodikban csökkentek, a harmadik negyedévben ismét nőttek, majd 2020 utolsó három hónapjában újra csökkentek.

A váltakozó irányú elmozdulások hatására 2020 végén alig több mint két százalékkal voltak magasabbak a használtlakás-árak, mint 2019 utolsó hónapjaiban.

Az új lakások ennél erőteljesebben drágultak, amivel 2021. I. negyedévében elérték a 2015. évi bázis kétszeresét.

Az új lakások vásárlóinak a kibontakozó építőanyag-drágulás miatt fel kell készülniük arra, hogy a későbbiekben még jelentősebb áremelkedés lehet a piacon. Ezért nagyon gondosan kell megtervezni a vásárláshoz vagy építkezéshez szükséges költségvetést

– hívta fel a figyelmet Balogh László.

Budapesten egy használt lakásért az év elején átlagosan 34,4 millió forintot kellett fizetni, ami 500 ezer forinttal több, mint egy negyedévvel korábban, de elmarad 2020 átlagától. A megyeszékhelyeken az átlagos ár 20,9 millió forint volt. A legdrágább megyeszékhelyeken (Székesfehérvár, Győr és Debrecen) 26 millió forint fölötti összegbe került egy használt lakóingatlan, míg a legolcsóbban Salgótarjánban lehetett lakást venni (kilencmillió forint).

A balatoni agglomerációban a 2020. évi 33,7-ről 36,4 millió forintra emelkedett az átlagos ár.

Eközben az első negyedévben országos átlagban 36,1 millió forintot kellett fizetni egy új lakásért. Budapesten egy új otthon átlagosan 46 millió forintba került, hárommillióval többe, mint 2020-ban. Ugyanekkor a négyzetméterárak 14 százalékkal, 815 ezer forintra emelkedtek. A megyeszékhelyeken adták el az új lakások több mint egyharmadát, átlagosan 520 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, 13 százalékkal drágábban, mint 2020-ban. A jelentősebb piaccal rendelkező Győrött 550, Debrecenben 615, Nyíregyházán 417 ezer forintot tett ki a négyzetméterár. A Balaton környéki települések árszintje elérte a négyzetméterenkénti 784 ezer forintot, ami 12 százalékkal magasabb a tavalyinál. Siófokon az új építésű lakások négyzetmétere átlagosan 862 ezer forintba került.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.