Külföldi munkaerőre szorul a romániai vendéglátóipar

A munkáltatók igyekeznek emelni a fizetéseket, így próbálva hazacsábítani a jelenleg Nyugat-Európában dolgozó román állampolgárokat.

Daily Life In Romania
ROMANIA-DAILY Fotó: JAAP ARRIENS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább az Európai Unión kívüli munkaerőre szorulnak a romániai vendéglátásban érdekelt tulajdonosok és üzemeltetők. A szállodaipari szövetség elnöke, Călin Ile szerint a munkáltatók igyekeznek emelni a fizetéseket, így próbálva hazacsábítani a jelenleg Nyugat-Európában dolgozó román állampolgárokat. Azt is elmondta, hogy támogatják a romániai vendéglátással kapcsolatos képzéseket, és igyekeznek legalizálni a borravalót, ami szintén javítana a jövedelem versenyképességén. A román munkaerő-ügynökségnél 2020-ban közel kétezer külföldről visszaköltözött állampolgárt vettek nyilvántartásba, 2021 első három hónapjában pedig további több mint ezerháromszáz vendégmunkás tért haza. Egy új szálloda megnyitóján az Agerpres hírügynökség által idézett Călin Ilie elkerülhetetlennek tartotta az évente munkavállalás céljából befogadott ­unión kívüli külföldi állampolgárok számának emelését.
 

A vendéglátó ágazat a koronavírus-járvány harmadik hulláma utáni erőteljes munkaerő-toborzásnál azzal szembesül, hogy egyre több alkalmazott vállal munkát külföldön, mások pedig a profilváltást választották. 

A vendéglátóipar munkanélkülivé vált dolgozóinak jelentős része a koronavírus-járvány alatt kényszerből váltott, többnyire a kiskereskedelemben helyezkedett el, ahol nincs szükség különösebb szakirányú végzettségre. Romulus Badea, a munkaerő-importőrök szakmai szövetségének alelnöke nemrég azt mondta, egy informális megbeszélés során a hatóságok képviselői 300-400 ezerre becsülték a hazai piacról hiányzó munkavállalók számát. – A legnagyobb nyomás jelenleg a vendéglátóiparon van, de mindenhol szükség van munkaerőre, a gazdaságoktól kezdve egészen a gyárakig – nyilatkozta Badea. 

A bukaresti kormány két héttel ezelőtt huszonötezerről ötvenezerre emelte az éves bevándorlási kvótát. A krónikus munkaerőhiánnyal küzdő Románia – amelynek mintegy négymillió állampolgára vándorolt el nyugat-európai országokba, amióta belépett az EU-ba – évről évre emelte a keretszámot: 2017-ben ötezer, 2018-ban tízezer, 2019-ben húszezer EU-n kívülről érkezett új vendégmunkást fogadott be. Román sajtóinformációk szerint idén márciusban közel 55 ezer Európai Unión kívülről érkezett vendégmunkás dolgozott érvényes munkavállalási engedéllyel Romániában, legtöbben Törökországból, a Moldovai Köztársaságból és Vietnamból érkeztek, s főleg az építőiparban, vendéglátásban, fuvarozásban, illetve a sütőiparban vállaltak munkát.

Borítókép: Romania Daily/Jaap Arriens

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.