Megfelelt a várakozásoknak a Standard & Poor’s döntése

Az elemzők méltatják a magyar vakcinabőséget és a hatékony oltási programot, melyek hozzájárulnak a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához.

Magyar Nemzet
2021. 08. 14. 11:30
Párizs, 2011. december 22. A Standard and Poor's (S&P) logója a hitelminõsítõ intézet párizsi irodájában a 2011. december 8-án készült archív felvételen. 2011. december 21-én a S&P megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól. A besorolás az eddigi BBB mínuszról BB pluszra változott. (MTI/EPA/Ian Langsdon) Fotó: Ian Langsdon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három nagy hitelminősítő közül a Standard&Poor’s (S&P) felülvizsgálta eddigi besorolását, és megerősítette a BBB besorolást, valamint a stabilnak minősített kilátást: a Fitchhez hasonlóan a válság közepette is erősnek ítélte meg a hitelminősítő hazánk teljesítményét, stabilitását és válságkezelési stratégiáját – írta a Pénzügyminisztérium.

 

A társa emlékeztetett: a tegnap este kiadott értékelésében a S&P elemzői elismerték Magyarország 2021-ben megvalósult lendületes gazdasági fellendülését, melyet gazdasági és költségvetési tényezők, valamint a kedvező külső pozíció is erősít. Az elemzők méltatják a magyar vakcinabőséget és a hatékony oltási programot, melyek hozzájárulnak a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához. A S&P elemzői rögzítik: felminősítést hozhat, amennyiben a magyar gazdasági növekedés továbbra is nemzetközileg kiemelkedő szinten teljesít. Mint írják: ehhez mindenképp az EU-s források hatékony felhasználására van szükség, a gazdasági túlhevülés, valamint a külső egyensúlytalanság elkerülése mellett. A fentieken túl az államháztartási kiadások dinamikus konszolidációja is előrelépést hozhat Magyarország hitelminősítői megítélésében.

A cég kiemeli, hogy mivel a jelenlegi költségvetési stimulus rövidtávon, az európai uniós források jó ütemű érkezése pedig középtávon járul hozzá a növekedéshez, biztató fejlődési pálya lehetősége előtt áll a magyar gazdaság.

 

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője kommentárjában közölte, leminősítés vagy negatív kilátás a stabil gazdasági helyzet, míg felminősítés vagy pozitív kilátás a magas államháztartási hiány miatt nem volt várható. 

 

A hitelminősítő javította a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, így idénre legalább hatszázalékos növekedést vár.

 Ahhoz, hogy a hitelminősítők javítsák a magyar adósság besorolását, szükség van a költségvetési hiány határozottabb csökkentésére, amire a vártnál gyorsabb gazdasági növekedés lehetőséget is biztosít. Mindez pedig azt is jelenti, hogy meg kell találni az egyensúlyt a növekedés és a hiány között, hogy úgy csökkenjen érdemben a hiány, hogy közben a gazdasági növekedés is megmaradjon – fejtette ki kommentárjában Regős Gábor.

 

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője az MTI-nek elmondta, a Standard & Poor’s döntése nagy meglepetést nem okozott, várható volt, hogy nem módosítanak Magyarország hitelminősítésén. Közölte, a piaci konszenzusnak felel meg, hogy a Standard & Poor’s az idén 6,1 százalékos, jövőre 5,3 százalékos növekedést vár reálértéken számolva a magyar gazdaságban. Az elemző megjegyezte, a hitelminősítő elemzésében pozitívumként értékelte a magyarországi oltási kampányt, hiszen ezáltal hamarabb tud felpörögni a gazdaság, ez pedig a költségvetés bevételi oldalának is kedvez.

 

Ugyanakkor rámutatott a hitelminősítő által azonosított egyik legfontosabb kockázatra is: a magyar kormány és az Európai Unió közötti viták miatt az Európai Bizottság az uniós helyreállítási és ellenálló-képességi eszköz (RRF) magyarországi folyósításainak késleltetését kezdeményezte. Az elemző szerint idővel lesz megállapodás, de úgy vélte, ha a kérdésben jövő augusztusig nem történik előrelépés, akkor akár a leminősítés kockázatával is számolni kell. Németh Dávid szerint Magyarország adósbesorolásán a Standard & Poor’s valószínűleg 2022 augusztusáig nem módosít, hiszen jövőre lesznek a választások, és meg akarják várni, milyen kormány alakul, milyen költségvetési politika következik.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.