Elon Musknak udvarol az orosz űripar

Oroszország érdeklődését felkeltette Elon Musk űripari teljesítménye, de Richard Branson és Jeff Bezos sikereit is elismerik, akár együtt is működnének velük. A Roszkozmosz vezetője teára invitálja Muskot otthonába, Bajkonurban pedig Jeff Bezost és Richard Bransont is szívesen látja.

Fellegi Tamás Péter
2021. 09. 13. 6:44
Kazakhstan Russia Space
6512677 Fotó: Sputnik via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk korunk egyik legsikeresebb vállalkozója, ráadásul olyan iparágat is célba vett, amelyben korábban csak állami szereplők próbálkoztak kezdetben több, később inkább kevesebb sikerrel. Az űrhajózás az Egyesült Államokban leállt az űrsiklóprogram 2011-es beszüntetése óta, azt követően amerikai űrhajós csak Bajkonurból tudott feljutni a Nemzetközi Űrállomásra, orosz rakétával.

Ezt a már-már lehetetlen helyzetet Elon Musk űrcége, a SpaceX változtatta meg, amely az újra és újra felhasználható rakétákkal többször is sikeresen juttatott embereket az űrállomásra, természetesen amerikai indulással. Most pedig a cég már teljes egészében visszatérő és újrahasználható űrjárművet fejleszt, amellyel holdutazást is terveznek az amerikai űrügynökség, a NASA megbízása alapján.

Ez alapján az oroszok alaposan lemaradtak, hiszen náluk a módszer lényegében még mindig ugyanaz, mint Jurij Gagarin idején. Az orosz állami űrügynökség, a Roszkozmosz vezetője, Dmitrij Rogozin meg is elégelte ezt a helyzetet, miután 

nemcsak Musk eredményei, de Richard Branson és Jeff Bezos űrugrása is ámulatba ejtette. 

A CNN-nek adott interjújában elpanaszolta, hogy ehhez képest az orosz milliomosok jachtokba fektetnek, nem űrhajót építenek, és mint mondta, csak abban lehet reménykedni, hogy gyermekeiket már inspirálni fogják az említett űrvállalkozók sikerei.

A legnagyobb dicséretet Elon Musknak szánta, olyannyira, hogy meg is hívta otthonába, hozzátéve, már főzi is neki a teát. A meghívás nem teljesen szimbolikus, mivel Musk sikereinek nyomában a Roszkozmosz elkezdett hasonló, többször újraindítható rakétát fejleszteni, de ez a jelenlegi tervek szerint csak 2025-re készül el. Noha Rogozin korábban bírálta Musk kísérleteit, most úgy tűnik, nem bánná, ha együttműködne a Roszkozmosszal, hiszen a SpaceX eredményei már önmagukért beszélnek. Az orosz űrügynökség vezetője jelezte azt is, hogy 

Jeff Besos és Richard Branson is szívesen látott vendég lesz októberben, Bajkonurban, a következő Szojuz űrhajó indításakor.

Ráadásul a NASA eddig orosz hajtóművet vásárolt egyes rakéták felbocsátásához, ezt azonban ki akarják váltani saját vállalkozóik, mindenekelőtt Jeff Bezos cége, a Blue Origin fejlesztéseivel. 

Borítókép: Űrhajósok Bajkonurban. A nagyhatalmak most együttműködnek. Sputnik via AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.