Felvásárolják egymást a fapados légitársaságok

A pandémia után konszolidáció indul meg a légtársaságok között, a kisebb cégek eltűnnek vagy összeolvadnak - vélekedik a Ryanair vezetője

Munkatársunktól
2021. 09. 14. 16:00
null
A magenta színű társaság csak idén tíz új bázist nyitott Fotó: Knap Zoltán Forrás: Bors/Knap Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ryanair vezetője, Michael O’Leary úgy véli, hogy 

a Wizz Airnek és az easyJetnek egyesülnie kell, mert a légi közlekedési ágazat jelentős konszolidáció előtt áll a járvány miatt. 

Az easyJet a minap jelentette be, hogy visszautasította egy névtelen vásárló ajánlatát, és egy, a tárgyalásokat ismerő személy megerősítette a Financial Timesnak, hogy a lehetséges vevő a Wizz Air volt. A hírre reagálva Michael O’Leary azt mondta, valamelyiküknek meg kell vennie a másikat vagy egyesülniük kell. Szerinte a nagy állami tulajdonú légitársaságok körében is elkerülhetetlen lesz a konszolidáció.

A nagy tőkkerővel rendelkező cégek most felvásárolhatják piaci versenytársaikat Fotó: MTI/Sóki Tamás

O’Leary szerint lenne értelme a Wizz és az easyJet házasságának, mert ugyanúgy Airbus-flottát üzemeltetnek, és nagyrészt eltérő földrajzi területeken működnek. A kérdés csak az, fejtegette O’Leary, hogy az alacsony költséggel működő Wizz javítja-e meg az easyJet üzleti modelljét, vagy az easyJet magas költségei rontják majd a Wizz gazdálkodását. 

O’Leary szerint a Ryanairt jelenleg azért nem érdekli egy esetleges felvásárlás, mert attól tart, hogy ez megzavarja légitársaságának hatékony üzleti modelljét.

Ugyanakkor elárulta, hogy többször megpróbálta megvenni a Wizz Airt annak amerikai befektetőjétől, Bill Franke-től a 2015-ös londoni tőzsdei bevezetés előtt, de nem tudtak megegyezni a vételárban. Most már azonban nem érdekli a dolog, tekintettel a Wizz mintegy 5,5 milliárd angol fontos piaci kapitalizációjára.

Fotó: Bors/Knap Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.