Kezdődik a Megújuló vidék, megújuló agrárium program második üteme

A keret módosításával az év hátralévő részében 527 milliárd forint összegben írnak ki pályázati felhívásokat.

Magyar Nemzet
2021. 09. 23. 14:05
null
20210317 Kisfalud Az Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. tojásüzeme a településen A képen: A tojásüzem baromfi részlege Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap FMH Fotó: Fehér Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vidékfejlesztési program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat az Agrárminisztérium 2021-ben – jelentette be Nagy István agrárminiszter csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben. Emlékeztetett: Magyarország kormányának elkötelezett célja, hogy a Megújuló vidék, megújuló agrárium programban történelmi mértékű fejlesztési lehetőséghez juttassa, megerősítse a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, a vidéki térségek gazdaságát és közösségeit. Ennek érdekében az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz – a korábbiakhoz képest jelentősen megemelt – nyolcvanszázalékos hazai társfinanszírozást biztosít, amely az egész agráriumot és vidéket érintő fejlesztési program elindítását tette lehetővé.

A mMegújuló vidék, megújuló agrárium program első ütemében meghirdetett pályázati felhívások sikeresnek bizonyultak, hiszen egyszerűbb kiírással, gyorsabb bírálattal sikerült elérni, hogy a nagyszámú támogatást igénylő rövid időn belül támogatói okirathoz jusson, fejlesztését megkezdhesse

– fogalmazott a miniszter. Mint mondta, az elért eredmények, továbbá a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel folytatott egyeztetések eredményeként Magyarország kormánya úgy döntött, hogy 

a Vidékfejlesztési program rendelkezésre álló forrásainak felhasználását meghatározó, 2021. évre vonatkozó éves fejlesztési keret módosításával az év hátralévő részében 527 milliárd forint összegben ír ki pályázati felhívásokat. 

A fejlesztési program második üteme további lehetőséget teremt a versenyképességet, a hatékonyságnövelést szolgáló beruházások megvalósítására, de kiemelt szerep jut a környezetkímélő gazdálkodási formák támogatásának is.

A pályázati menetrendet ismertetve Nagy István elsőként említette a szeptemberben megjelenő, az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása elnevezésű felhívásokat. Ezeknél a gazdálkodók – a környezet állapotának megőrzése és javítása, a környezeti terhelés csökkentése, a biodiverzitás megőrzése és a klímaváltozás elleni küzdelem céljainak elérése érdekében – önkéntes alapon pályázhatnak, és normatív, vissza nem térítendő, területalapú támogatásban részesülhetnek. Kiemelt cél, hogy minél több gazdálkodó élhessen a támogatási lehetőséggel, és jelentősen növekedjen a támogatásokba bevont területek aránya. Mindkét felhívás esetében a kötelezettségvállalási időszak 2022. január 1-jétől indul, és háromes időszakot foglal magába. 

Az agrár-környezetgazdálkodási támogatást 360 milliárd forintos, az ökológiai gazdálkodást is 360 milliárd forintos keretösszeggel hirdetik meg

– ismertette az agrártárca vezetője.

  • Szeptember végén a takarmány-előállító üzemek korszerűsítésére jelenik meg új kiírás ötvenmilliárd forintos keretösszeggel. A felhívás támogatja mind a haszonállat-takarmánygyártást, mind a kedvtelésből tartott állateledel-gyártást: többek között a takarmány előállításhoz kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek kialakítása lesz támogatott.
  • Októberben várható a Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása elnevezésű, ötmilliárd forint keretösszegű felhívás, amely a gyümölcsültetvényekben évről évre visszatérően nagy kárt okozó tavaszi fagyok elleni védekezést szolgáló eszközök, berendezések, technológiák beszerzéséhez nyújt támogatást.
  • Fontos cél a mezőgazdasági termelők több lábon állásának elősegítése. Ezért az ősz végi, ötvenmilliárd forint forrással meghirdetéssel tervezett diverzifikációs felhívás lehetőséget fog biztosítani különböző típusú szálláshelyek létrehozására vagy már meglévő szálláshelyek felújítására.
  • A termelők jövedelembiztonságának növelése és a külső hatásoknak való kitettségük csökkentése érdekében az ősz második felében várható az ötmilliárd forint forrású, Krízisbiztosítási rendszer működésének támogatása című pályázati felhívás.
  • A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzése kapcsán az állattartók számíthatnak egy 17 milliárd forint keretű felhívásra. Ez a kiírás az alacsony létszámmal rendelkező védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták állományának a fajták eredeti tartási, takarmányozási körülményekhez hasonló tenyésztésben történő életképes populációjának fenntartását szolgálja, ugyanis támogatás nélkül e fajták jövője, megmaradása rendkívül bizonytalan volna.

Az új pályázati felhívások megjelentetésén túl – a tényleges és várható támogatási igények és a meghosszabbított kötelezettségvállalási időszak, valamint az egységköltségek növekménye alapján – várhatóan még az ősz folyamán sor kerül számos korábbi felhívás keretösszegének emelésére is – sorolta a miniszter.

A pályázati felhívások részleteiről az Agrárminisztérium folyamatos tájékoztatást nyújt, a felhívások társadalmi egyeztetésre bocsátott és végleges dokumentumai elérhetők, illetve elérhetők lesznek a Pályázat.gov.hu honlapon.

Borítókép: Fejér Megyei Hírlap/Fehér Gábor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.