Létkérdés a külhoni munka az ukrán gazdaságnak

Európa munkaerőhiánya tovább bővítheti az ukrán vendégmunkások lehetőségeit. A külföldről beáramló pénz tartja életben a belföldi keresletet, ennek ellenére időről időre felmerül a kormánynál az ötlet, hogy megadóztassák az idegen pénznemben keletkező jövedelmeket.

2021. 09. 02. 6:18
A member of the Ukrainian State Border Guard Service accompanies women who were denied entry to the country at the Goptovka crossing point on the border between Russia and Ukraine in Kharkiv Region
UKRAINE-CRISIS/RUSSIA Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is dől a pénz Ukrajnába a külföldön dolgozó vendégmunkásoktól. Az idei esztendő első felében 2020 azonos időszakához képest 15,9 százalékkal nőtt az országba hazautalt valuta összege, ami 6,21 milliárd dollárt tett ki. Ötször több pénz érkezett Ukrajnába a nemzetközi pénzküldő alkalmazásokon keresztül, mint amennyit innen folyósítottak az ország határain túlra. A legnagyobb összegben az Egyesült Államokból, Izraelből és Olaszországból utaltak. A szomszédos államból a legtöbb pénz célállomása Oroszország, Grúzia és Törökország volt. A legtöbb utalás a fővárosba, Kijevbe, valamint Dnyipropetrovszk és Lemberg megyébe fut be, azaz e régiókból vágnak bele a legtöbben a külföldi munkakeresésbe. 

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy ez a 6,21 milliárd dollár az Ukrán Nemzeti Bank által is ellenőrzött csatornákon érkezett, de szintén hatalmas összeg lehet az, amit más, alternatív, nem hivatalos úton küldenek haza a vendégmunkások.

A központi pénzintézet prognózisa alapján az idei teljes összeg mintegy 11 százalékkal múlhatja felül a tavalyit. Akkor 12,1 milliárd dollárnak megfelelő valutát juttattak haza a vendégmunkások. Az ukrán állami statisztikai hivatal adatai szerint 2015 óta legalább hárommillió ukrán vándorolhatott el a hat legnépszerűbb célország egyikébe. A legtöbben Lengyelországba, Olaszországba és Csehországba mennek, továbbra is népszerű Németország és Spanyolország, újabban Lettország és Litvánia is kedvelt lett. A két ország közötti konfliktus ellenére a mai napig jelentős számú ukrán keresi meg a kenyérrevalót Oroszországban, ami 2014 előtt még a legkedveltebb célállomás volt. Az EU-ba leginkább gépjárművezetőket, kamionsofőröket, csomagolókat és rakodómunkásokat várnak.

Az elegendő munkáskéz hiányában a következő években az európai országokban jelentősen megnő az ukrajnai munkaerő iránti igény, vélekednek a munkaközvetítéssel foglalkozó ügynökségeknél. Úgy látják, hogy a tavaly kirobbant koronavírus-járvány ellenére sem mérséklődött a munkások elvándorlása, bár több országban – főként Németországban – kevesebben helyezkedtek el legálisan az ottani rendkívül szigorú korlátozások bevezetése után. Az illegálisan munkát vállalók száma azonban a járvány közepette sem csökkent.

Szakemberek szerint az európai munkaerőhiány miatt valószínűsíthető, hogy a következő években erős konkurenciaharc alakul ki a jó szakemberekért. Lengyelország máris könnyítéseket vezetett be az ukrajnai vendégmunkásoknak.

Az ukrán gazdaságra évek óta nagy hatással van a vendégmunkások által hazaküldött valuta mennyisége is, ami tavaly 12,1 milliárd dollár volt, előtte pedig rekordösszeget, 12,9 milliárd dollárnak megfelelő valutát küldtek haza.

Ha hozzávesszük a más csatornákon ide jutó pénzeket is, elmondható, hogy a belföldi kereslet ma már elképzelhetetlen a vendégmunkások jövedelme nélkül. Ezért is vált ki sokakban jogos ellenkezést, hogy a kormány időről időre felveti, meg kellene adóztatni a külföldön szerzett jövedelmeket. Amelyik család valamelyik tagja az ország határain túl él és dolgozik, azok a háztartások már most sem részesülnek például az állami rezsitámogatásból.

Borítókép: Vyacheslav Madiyevskyy

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.