Átrendeződött a milliárdosok rangsora

A 2017-tól sokáig az első helyen lévő Jeff Bezos most a második helyre került 191 milliárd dollárjával, miután sikeres részvénykibocsátást hajtott végre a SpaceX, Elon Musk űrcége. A legvagyonosabbak listája nagyban függ az árfolyamoktól és persze attól is, ki mennyit adakozik.

Fellegi Tamás Péter
2021. 10. 18. 7:07
FILE PHOTO: SpaceX's Elon Musk gives an update on the company's Mars rocket Starship in Boca Chica
A SpaceX hordozórakétáját választotta a NASA a Jupiter Europa holdját kutató missziójához Fotó: REUTERS Forrás: Reuters

A 2017-tól sokáig az első helyen lévő Jeff Bezos most a második helyre került 191 milliárd dollárjával, miután sikeres részvénykibocsátást hajtott végre a SpaceX, Elon Musk űrcége. A legvagyonosabbak listája nagyban függ az árfolyamoktól és persze attól is, ki mennyit adakozik.

Tőzsdére ment a SpaceX, így most már Elon Musk második legnagyobb vállalkozását, az űripari cégét is értékeli a piac. Ennek nyomán a vállalkozó guru mérhető vagyona megnövekedett, és stabilan visszafoglalta első helyét a leggazdagabbak listáján Jeffrey Bezostól, aki eredeti vállalkozása, az Amazon mellett ugyancsak belevágott az űriparba Blue Origin nevű cégével. Nem is beszélve a Louis Vuitton-tulajdonos Bernard Arnaultról, akinek európaiként rövid időre sikerült nemrég rövid időre élre törnie a listán.

A pénteki árfolyamokkal a Bloomberg Billionaires Index szerint 230 milliárd dollárra becsülhető Musk vagyona, 

miközben Gates 130 milliárddal a negyedik helyen szerepel, míg Warren Buffett tőzsdeguru a tizedik 102 milliárddal. Korábban mindketten szerepeltek már az első helyen is, de az idők változnak, és ebben a versenyben többnyire az a leggazdagabb, aki épp a legsikeresebb vállalkozásokat vezeti, ráadásul a régebbi gazdagok, mint Bill Gates és Warrenn Buffett is, elég nagy összegeket, több tízmilliárd dollárt eladományoztak, jótékonysági célokra fordítottak. 

Elon Musk vagyonához idén hatvanmilliárd dollárt adott hozzá a Tesla-árfolyam emelkedése, a SpaceX céget pedig százmilliárd dollárra értékelte a tőzsde, ami közvetlenül 11 milliárddal növelte Musk vagyonát. Tény, hogy amit eddig a két vállalkozás alkotott, az páratlannak mondható: a Tesla előzetes autógyártási tapasztalatok nélkül első helyre tört az elektromos autó iparágban és felgyorsítja annak elterjedését, a SpaceX pedig a tíz évvel ezelőtt elakadt amerikai űriparnak adott hatalmas lökést.

A 2017-tól sokáig az első helyen lévő Jeff Bezos így most stabilan a második helyre került 191 milliárd dollárjával, amit Musk a Twitteren egy neki küldött ezüstérem emojival jelzett. A helyezések persze ingatagok, hiszen az első néhány pozíció szinte 

kizárólag az aktuális részvényárfolyamoktól függ, és ezekben olyan nagy mozgás lehet, ami gyorsan átrendezi a listát.

Borítókép: Callaghan O'Hare/Reuters

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.