Megvan a fedezete a bejelentett kormányzati intézkedéseknek

Nagy Márton: Feltételezéseket kell tenni arról, hogy mennyire lesz tartós az energiaárak megugrása, a csiphiány vagy a munkaerőhiány.

Magyar Nemzet
2021. 10. 19. 15:40
20200923 nudapest nagy marton miniszterelnok gazdasagi fotanacsadoja havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán

Nagy Márton: Feltételezéseket kell tenni arról, hogy mennyire lesz tartós az energiaárak megugrása, a csiphiány vagy a munkaerőhiány.

– Erős fiskális dominancia látható a monetáris politika felett a gazdaságban, aminek megvan a létjogosultsága, de csak átmeneti ideig, egy-két évig maradhat fenn – mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója kedden a Portfolio Budapest Economic Forum elnevezésű konferencián.

Nagy Márton a távirati iroda közlése szerint elmondta: a fiskális politika aktív és ösztönző, míg a monetáris politika csak félig aktív, nem szigorít, hanem szigorítgat. Kiemelte:

erős ösztönző előtt áll az ország, 2021 utolsó negyedévében és 2022 első negyedévében a GDP 15 százaléka feletti költségvetési kiáramlás várható a már bejelentett intézkedések alapján. A kiadásokra megvan a fedezet, szeptember végén 2010 óta nem látott összeg, 4500 milliárd forint állt rendelkezésre az állam számláján. Ebből finanszírozható egyebek mellett az szja-visszatérítés, a fegyverpénz, a 13. havi nyugdíj visszaépítése, az ágazati béremelések, a munkáltatói járulékcsökkentés, a kieső uniós források, az otthonfelújítási programok.

A növekedés több mint ötven százalékát a jegybank adta 2013 és 2019 között, amikor monetáris dominancia volt megfigyelhető az országban. Ezzel szemben 2021–2022-ben a fiskális politika az uniós programokkal együtt a GDP-bővülés 60-70 százalékáért felelős – húzta alá Nagy Márton.

A szakember szerint a fiskális és a monetáris politika irányítói a jelenlegi világpiaci környezetben nincsenek könnyű helyzetben, a kockázatok megnehezítik a döntéshozatalt és a tisztánlátást. Feltételezéseket kell tenni arról, hogy mennyire lesz tartós az energiaárak megugrása, a csiphiány, a munkaerőhiány egyes szakmákban, mikor lesz képes a kínálat a kereslet növekedéséhez alkalmazkodni. 

Kevésbé valószínű forgatókönyv, de felmerül a stagfláció kockázata is, amikor a magas infláció alacsony növekedéssel párosul.  

Nagy Márton ugyanakkor figyelmeztetett, hogy vége az alacsony kamatok és a pénzbőség időszakának,

és fel kell készülni arra, hogy az államadósság mostani ezermilliárd forintos kamatterhe fokozatosan növekszik, 100-200 milliárd forinttal már jövőre több lesz.

Borítókép: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.