időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Újabb könnyítés a munkaerőhiányos vendéglátásban

Thurzó Katalin
2021.10.11. 19:10 2021.10.11. 19:33
Újabb könnyítés a munkaerőhiányos vendéglátásban

Hatékonyabban alkalmazkodik a piaci szereplők gyakorlati tapasztalataihoz az az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett javaslat, amely kihirdetése után a képesítési követelményeket szabályozó jelenlegi jogszabályt módosítja. Ez a szakmák képviselőinek korábbi kezdeményezésére úgy határozza meg a vendéglátóiparban érvényes követelményeket, hogy például a hideg- és melegkonyhás ételeket, italokat, illetve a cukrászati termékeket kizárólag olyan alkalmazottak készíthetik el, akik szakirányú képesítéssel rendelkeznek. 

A koronavírus-járvány azonban már az első hullámmal újraírta a munkaerőpiac megszokott anomáliáit a vendégforgalomnak kitett ágazatban. A pandémia kedvezőtlen kísérőjelenségeinek egyikeként a krónikus munkaerőhiány idén a turizmus újraindulás előtt, illetve a rekorderős nyári szezon kezdetén még szélsőséges méreteket öltött, de az őszi hónapokban sem mondható kiegyensúlyozottnak. 

Ugyan a bértámogatással megtámasztott vendéglátóipari munkahelyek stabilizálódni tudtak, mostanra komoly veszteséget jegyeznek a szakképzett munkavállalókból. A hosszas leállások idején ugyanis elterjedt, hogy a járványügyi helyzetnek szokatlan szélsőségességgel kitett cégek nem tudtak hosszabb távú ígéretet tenni a megélhetés biztosítására, ezért a foglalkoztatottak időközönként más szektorok kiszámítható jövedelmi ígéretű álláshelyeire vándoroltak. A többnyire könnyebb fizikai vagy adminisztratív munkakörökből a többség már visszatért az eredeti foglalkoztatóhoz, azonban a kiszámíthatóságot választó dolgozók hiánya továbbra is egészségtelenül magas. 

Ez rányomja a bélyegét a hétköznapi működésre is, és például a szakképesítés követelménye az említett munkáltatói körben jóformán teljesíthetetlenné vált, mert nincs elegendő számban elérhető képzett dolgozó. Ezért az újabb iparági egyeztetések után a szaktárca kezdeményezte a könnyítést. A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése a vendéglátásban, ennek részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot – közölte hétfőn az ITM. 

 

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.