A biogazdálkodás jelentheti a hazai agrárium jövőjét?

A magyar gazdatársadalom megérett az ökológiai termelésre, tíz éven belül a többszörösére nőhet az így hasznosított terület nagysága.

Magyar Nemzet
2021. 11. 16. 14:00
20210630 ternye bio gazdasag havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitottak a magyar termelők a biogazdálkodásra – derült ki a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. felméréséből. A magyar biogazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezet kutatásában a hazai termelők és mezőgazdaságban dolgozó szakemberek, tanácsadók ökogazdálkodással kapcsolatos attitűdjét vizsgálta. 

Az elemzést az tette időszerűvé, hogy hazánk új pályázatot hirdetett meg a biogazdálkodás támogatására, a felhívás az Európai Unió terveivel is összhangban van. Hiszen 2030-ig 25 százalékra kell növelni a közösségen belül az ökológiailag művelt területek arányát. A szervezet szerint ez nagy kihívást, ugyanakkor egyben lehetőséget is jelent, hiszen jelenleg alig 6,5-7 százalékos ez az arány a teljes hazai mezőgazdaságon belül. 

Mivel az ökológiai gazdálkodást az unió és Magyarország kormánya is támogatja, és a két intézmény a célok mellé megfelelő forrásokat, magas szakmai színvonalú programokat is rendel, a 25 százalékos cél nem elérhetetlen

– vélekedett Roszík Péter egyetemi docens, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője. A szakember szerint ez és az agrárium párhuzamosan zajló informatikai, automatizálási forradalma alapvetően fogja megváltoztatni Európa és hazánk mezőgazdaságát a következő években.

A gépesítés elterjedése óta ez lesz a legnagyobb fordulat, és végre fenntartható irányban tesszük meg

 – hívta fel a figyelmet. 

A kutatás eredménye vegyes képet mutat, de összességében biztató hozzáállást tükröz a magyar gazdálkodók részéről. Sokak fejében hamis sztereotípiák élnek a biogazdálkodásról, illetve a félelmek egy része az elégtelen tájékozottságra vezethető vissza. Ezen Roszík Péter szerint a jövőben mindenképp változtatni kell. 

A megkérdezett termelők csupán 12 százalékának van elvi kifogása a biogazdálkodás mint művelési forma ellen, ugyanakkor sokaknál további feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy ők is elkötelezzék magukat a biogazdálkodás mellett. A felmérésben részt vevő gazdálkodók 95 százaléka volt nyitott az ökológiai termelésre, 58 százalékuk pedig elgondolkodna azon, hogy saját gazdaságát is ebbe az irányba terelje. Arra a kérdésre, hogy a saját gazdaságát hajlandó lenne-e ökológiai termelésre átállítani, a gazdák 35 százaléka mondott nemet. Az ökológiailag művelt területek bővítésére vonatkozó célkitűzést csupán a válaszadók öt százaléka nem támogatta. Mindez alátámasztja, hogy a hazai agrártársadalom lélekben, szemléletben megérett a biogazdálkodás széles körű, gyors terjedésére ‒ mutatott rá az ügyvezető igazgató. 

Borítókép: Illusztráció (Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.