időjárás 25°C Ivó, Milán 2022. május 19.
logo

Hamarosan indul a roham a szaloncukrokért

Köpöncei Csilla
2021.11.23. 18:00
Hamarosan indul a roham a szaloncukrokért

Magasabb árakkal találkozhatnak idén a vásárlók az ünnepi édességek között válogatva. Az alapanyagok mellett ugyanis számos termelési költség drágult, ami a termékek fogyasztói árában is megmutatkozik. Bár a hazai édességgyártók várakozásai szerint ebben a szezonban kevesebb ünnepi édesség fogyhat a magyar piacon, így is 3500 tonna szaloncukor és nyolcmillió csokimikulás kerülhet a vásárlók kosarába, az ünnepi forgalom pedig elérheti az ötvenmilliárd forintot.

Kevesebb szezonális édesség fogyhat el idén a hazai piacon, az értéket tekintve azonban enyhe növekedéssel számolnak a gyártók. A várakozások szerint az idén mintegy nyolcmillió csokoládéfigurát és 3500 tonna szaloncukrot visznek haza a boltokból a magyarok. Az édességgyártók várakozásai szerint a teljes decemberi forgalom elérheti az ötvenmilliárd forintot.

Az elmúlt években a minőség irányába terelődött a forgalom, sokan inkább kevesebb, de jobb minőségű desszertet választanak a karácsonyi időszakban. Ennek a kedvező folyamatnak köszönhetően mára gyakorlatilag eltűntek a kínálatból az úgynevezett kakaómasszából készült édességek, helyüket pedig a valódi csokoládé váltotta fel

– hívta fel lapunk figyelmét Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára. 

A választék nagyon széles, a gyártók egész évben készülnek a szezonra, s idén is számos újdonság jelenik meg a piacon. A szakember szerint a kínálatban egyre nagyobb szerep jut a különleges szaloncukroknak és édességeknek, az organikus, a bio- és a vegán termékek száma dinamikusan emelkedik. Ám a legtöbben így is a hagyományos ízekhez ragaszkodnak. A szövetség által készített felmérés arról tanúskodik, hogy a magyarok többsége még mindig a zselés szaloncukor mellett teszi le a voksát. 

Az árakban enyhe emelkedésre számíthatnak idén a vásárlók, az alapanyag mellett ugyanis szinte minden termelési tényező ára nőtt, a drágulást pedig egyetlen gyártó sem tudja lenyelni. A szövetség főtitkára szerint az idén csak szerényebb mértékű drágulás várható az édességpiacon, az elmúlt hónapokban tapasztalt árrobbanás hatása – az üzemanyagtól az energián át a jövő év elején esedékes minimálbér-emelésig – jelentősebb mértékben csak 2022-ben mutatkozik majd meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

Sánta Sándor, a szövetség elnöke Az év szaloncukra verseny díjátadóján azt mondta: a múlt év tavasza nagy visszaesést jelentett a forgalomban. A Covid-járvány miatti korlátozások miatt alig fogyott a szezonális édességből a húsvét előtti hetekben. Az év másik fele ugyanakkor élénkülő forgalmat mutatott. Ez igaz a 2021-es évre is, a szakember szerint az idén átlagos évet zárhatnak a hazai édességgyártók. Az ágazati szereplők tapasztalatai szerint ugyanakkor a karácsony és a húsvét szerepe csökkenni látszik a hazai édességfogyasztásban. A nagy ünnepek mellett ugyanis egyre több alkalom van, amikor desszertet ajándékoznak a magyarok, így az év közbeni forgalom egyre inkább kiegyenlítődik. 

Az év szaloncukra kategória első helyén a gödöllői Sulyán Cukrászda Egy falat Mennyország sütemény szaloncukor-verziója végzett, amelyet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus süteményének választott desszert ihletett.