Kacsa- és libafarmon is megjelent a madárinfluenza

A jelentős gazdasági kárral fenyegető vírus komoly veszélyt jelent a hazai baromfiágazatra.

Magyar Nemzet
2021. 11. 17. 15:04
Füzesgyarmat, 2015. február 26. Állategészségügyi szakemberek szemlét tartanak 2015. február 26-án egy Füzesgyarmat határában lévő kacsatelepen, ahol madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A járványügyi előírásoknak megfelelően leölik a teljes állatállományt, több mint 100 000 kacsát. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vadmadarak után a baromfiállományban is megjelent hazánkban a madárinfluenza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint két, egymástól független és egymástól jelentős távolságra lévő Bács-Kiskun megyei telepen igazolták a vírus jelenlétét a hatóság szakemberei.

A fertőzés gyanúja hétfőn merült fel a telepeken. A császártöltési, több mint 38 ezer pecsenyekacsát számláló állományban a tojástermelés drasztikusan visszaesett, emellett a takarmány- és a vízfogyasztás is csökkent. Az állatok bágyadttá váltak és megemelkedett az elhullás. Utóbbi tüneteket tapasztalták a 620 egyedből álló hízólúdállományban is egy jászszentlászlói telepen. Az állategészségügyi szakemberek a jászszentlászlói állomány felszámolását már gyanú alapján megtették, a császártöltési állományé folyamatban van. 

A gazdaságok körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzeteket, valamint meghatározták a megfigyelési körzeteket. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi korlátozások is. Az általánosan érvényes előírásokon túl a magas kockázatú megyékben a kötelező zártan tartást is elrendeli Bognár Lajos országos főállatorvos. Az érintett területek közé tartozik Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

A madárinfluenza megjelenéséről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra, ezért az állattartóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a járványvédelmi előírások betartására.

Az elmúlt hetekben Európa-szerte számos helyen találtak madárinfluenzás eseteket. A Nébih pedig a múlt héten Baranya megyében egy elhullott vadon élő madárban mutatta ki a vírust.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.