November végén indul a tram-train

A végleges menetrendet az utasforgalmi és műszaki tapasztalatok alapján alakítják majd ki, amely jövő januártól hétvégente kiegészül éjszakai járatokkal is.

Magyar Nemzet
2021. 11. 20. 16:14
null
2021.01.20. Szentes Tram Train bemutató. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tram-train vagyis a vasút-villamos a napokban sikeresen teljesítette a hatóság által előírt 50 ezer kilométeres hibamentes tartampróbát, így november 29-től – tesztüzemben – beállítják az utasforgalomba is, Hódmezővásárhely és Szeged között. A járművet jövő év április 15-ig minden utas ingyenesen veheti igénybe – adta hírül a MÁV-START Zrt.

A tram-train a jövő hét utáni hétfőtől óránként közlekedik Hódmezővásárhelyről Szegedre 3.31 és 23.31 között, illetve Szegedről Hódmezővásárhelyre 4.38 és 23.38 között, a december 31-ig tartó utasforgalmi próbaüzemben. 

A közlemény szerint a telephelyre tartó éjszakai féljárat is bekerült a menetrendbe, amely november 30-tól 0.38-kor indul Szeged vasútállomásról és 0.55-kor érkezik Szeged-Rókus vasútállomásra.

                              Fotó: MÁV-START Zrt.

Jövő év január közepétől csúcsidőben – reggel 6-tól 8-ig, illetve a délutáni időszakban – várhatóan 20 percenként, azon kívül pedig félóránként követik majd egymást a szerelvények. A menetrend ekkortól már hétvégente kiegészül éjszakai járatokkal is. A végleges menetrendet az utasforgalmi és műszaki tapasztalatok alapján alakítják majd ki. A tram-train november 29-től érvényes menetrendje a https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/131a_-_131_1117.pdf oldalon érhető el.

A vasúttársaság tájékoztatott arról is, hogy a tesztelési folyamatok a jövő héten még tartanak, annak érdekében, hogy a gyártó Stadler minden olyan hibalehetőséget feltárjon, beazonosítson és megoldjon, amely az infrastruktúra, a járművek és az üzemeltetési körülmények bonyolult együttműködése során felmerülhet. A közleményben hangsúlyozták: utasforgalomba csak és kizárólag olyan járművek kerülhetnek, amelyek teljeskörűen eleget tesznek minden jogszabályi követelménynek és egyéb feltételnek. A MÁV‑START csak és kizárólag olyan járműveket vesz át, amelyek hibátlanul működnek, biztonságosak és minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkeznek.

A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága külön felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a tram-train vonala mentén még óvatosabban vezessenek, biciklizzenek, körültekintően keljenek át a gyalogos átkelőhelyeken. A KRESZ szabályai szerint a vasút-villamosnak minden közlekedési járművel szemben elsőbbsége van. Elsőbbséget kell adni a körforgalomban haladó járművel is a körforgalmat keresztező tram-trainnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.