Stabil időszak várható térségünk gazdaságaiban

Moody's: hatékony a magyar monetáris és költségvetési politika

2021. 11. 23. 20:23
null
New York, 2012. február 13. 2011. július 13-i felvétel a Moody's amerikai hitelminõsítõ New York-i székházán látható emblémáról. A Moody's 2012. február 14-én kilenc EU-tagállam, köztük nyolc euróövezeti tagország adósosztályzatát, illetve besorolásainak kilátását lerontotta. (MTI/EPA/Andrew Gombert) Fotó: Andrew Gombert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stabil szuverén hitelképességi kilátással kezdhetik a jövő évet a közép- és kelet-európai gazdaságok – áll a Moody’s Investors Service hétfőn Londonban bemutatott éves térségi előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő – amely nemrégiben Baa3-ról egy fokozattal Baa2-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatát – a hétfői tanulmányban kiemelte: várakozása szerint a 2023-ig tartó időszakban csökken a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta, és ezt a magyar besorolási kategórián belül csak néhány más gazdaság tudja majd elérni. A Moody’s új előrejelzése szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok GDP-értéke átlagosan 4,5 százalékkal növekszik 2022-ben, és ennek elsődleges hajtóerejét a hazai fogyasztás mellett a koronavírussokk okozta károk helyreállítására létrehozott EU-keret első folyósításai adják majd.

Ennek a növekedési ütemnek az eredményeként várhatóan csökkennek az államháztartási hiányok, és ez 2022-ben a GDP-érték hatvan százaléka körüli szinten stabilizálja a térségi gazdaságok államadósság-rátájának mediánértékét. Jóllehet a közép- és kelet-európai gazdaságok átlagos államadósság-rátája a 2024-ig tartó időszak végén is még valószínűleg 13 százalékpont körüli mértékben haladja meg a koronavírus-járvány előtti szintet, a lejáratok meghosszabbítására tett erőfeszítések azonban védik a térségi államadósokat a pénzügyi kondíciók fokozatos szigorodásának a hatásaitól, és erőteljes adósságtűrő kapacitást teremtenek – áll az előrejelzésben.

A hitelminősítő szerint a magyar gazdaságban a hatékony költségvetési és monetáris szakpolitikai lépések erős ciklikus visszalendülést tettek lehetővé 2021 első felében. Ehhez magas beruházási ráta járul, és mindezek alapján a Moody’s 3-4 százalék körülire taksálja a magyar hazai össztermék potenciális éves növekedési ütemét a következő öt évre. Ennek eredményeként a Moody’s várakozása szerint Magyarország a Baa osztályzati spektrumon belül azon kevés szuverén adós között lesz, amelyeknek a 2020–2023-as időszakban sikerül csökkenteniük a GDP-értékhez mért államadósság-rátájukat.

Borítókép: Felirat a Moody's székházán (Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert)

  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.