Rekordot döntött a magyar gyógyszeripar termelési értéke

– A kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Roche-csoporttal – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A magyar gyógyszeripar termelési értéke tavaly rekordot döntött.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 03. 13:15
null
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. tablettagyártó részlege üzeme. tabletta gyógyszergyár gyógyszergyártás laboratórium 20080725 Fotó: Katona Vanda / Napi Gazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A koronavírus elleni védekezés sikerét alapvetően meghatározza, hogy az egyes országok milyen gyógyszeripari kapacitásokkal rendelkeznek, ezért is fontos, hogy a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a svájci Roche-csoporttal – mondta pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az aláírás alkalmával. A minisztérium közleménye szerint a Magyarországon 37 éve jelen lévő Roche a globális egészségpiac egyik meghatározó szereplője, amely gyógyszerészeti, diagnosztikai tevékenysége mellett minőségbiztosítási, valamint üzleti szolgáltatóközpontot is létrehozott Budapesten. 

– Utóbbi létesítmény idén háromszáz fővel növelte a foglalkoztatottak számát, a vállalat ennek nyomán már több mint 1750 embernek ad munkát hazánkban – tájékoztatott a miniszter. A tárcavezető arról számolt be az aláírási ceremónián, hogy az elmúlt időszak rámutatott az egészségügyi ellátórendszerek sérülékenységére, s korábban nem tapasztalt eszközhiánnyal, ellátási zavarokkal kellett szembenéznie a világnak. – A világjárvány most már lassan két éve szorongat minket, nem enged kitörni ebből a béklyóból. Újabb hullámok és újabb variánsok jönnek folyamatosan, és a vírus jelentette fenyegetettség napi realitássá vált – fogalmazott. 

Kiemelte, hogy a gyógyszeripar ezért minden túlzás nélkül nevezhető korunk legfontosabb, legjelentősebb iparágának, a védekezés sikerét pedig alapvetően határozza meg, hogy az egyes országok milyen kapacitásokkal rendelkeznek ezen a téren. 

Emellett hangsúlyozta, hogy versenyfutás zajlik az idővel és a vírussal, így folyamatos innovációra van szükség, ennek azonban előfeltétele a megfelelő körülmények megteremtése. Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a magyar gyógyszeripar termelési értéke tavaly 963 milliárd forint volt, és ezzel rekordot döntött, az idei év első kilenc hónapjában pedig elérte a 761 milliárd forintot, ami ugyancsak csúcsnak számít. Az ágazat exporthányada 85 százalék körüli, az érintett cégek 2020-ban hatmilliárd eurónyi értékben szállítottak gyógyszeripari termékeket 124 országba. 

A szektor jelenleg harmincezer embernek ad munkát Magyarországon, ez mintegy harminc százalékkal több, mint tíz éve volt. 

A kormány korábban hét gyógyszeripari vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, a mostani a nyolcadik. Összesen kilencven céggel jött létre eddig ilyen szerződés. A miniszter közölte, hogy a svájci vállalatok alkotják a 11. legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon. A két ország közötti kereskedelem volumene 2021 első kilenc hónapjában hat százalékkal, a magyar export pedig nyolc százalékkal nőtt, s ennek értéke soha nem volt még ilyen magas az év ezen időszakában – ismertette az MTI. 

Borítókép: Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. tablettagyártó részlege üzeme. Fotó: Katona Vanda 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.