Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Üzemleállás a magas gázár miatt Romániában

A román miniszterelnök megoldásokat ígért az ország legnagyobb műtrágyaüzemének leállása kapcsán.

Azomureș műtrágyagyár, Marosvásárhely, Románia Forrás: Azomureș
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megoldásokat ígért Nicolae Ciucă román miniszterelnök az ország legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomureș ügyében. A vállalat hétfőn közölte, hogy a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt ideiglenesen leállítja a termelést. – Már a múlt hét végén tárgyaltam a kialakult helyzetről az energiaügyi és a mezőgazdasági miniszterrel, mivel az Azomureș működése nagyon fontos az agrárszektor számára – mondta a kormányfő, aki ugyanakkor nem árult le részleteket azzal kapcsolatban, hogy milyen megoldások jöhetnek szóba.

Harri Kiiski, az erdélyi műtrágyaüzem vezérigazgatója szerint Európa-szerte hasonló intézkedéseket hoztak más gyártók is. 

Kiiski közölte: a termelés újraindítása főként a földgáz árától függ. A döntésnek nincs hatása az alkalmazottakra, akik továbbra is bejárnak dolgozni.

Ebben az időszakban azokra a karbantartási munkálatokra összpontosítanak, amelyeket a hideg hónapok alatt is el tudnak végezni – idézte az Agerpres román hírügynökség a finn vezérigazgatót, aki hozzátette: arra számítanak, hogy január és február kritikus hónapok lesznek. A vállalat sajtószóvivője, Ovidiu Maior a marosvásárhelyi Punctul című portálnak elmondta, hogy már az év eleje óta gondok vannak a gázszolgáltatással. – Óriási, mintegy 540 százalékos a gázár emelkedése az iparban. Ugyanakkor a gázmennyiség sem mindig elegendő. Egy zsák műtrágya értékének nyolcvan százalékát a gáz ára teszi ki, és a gázmennyiség sem mindig elegendő – magyarázta a szóvivő. 

Az Azomureș Románia egyik legnagyobb gázfogyasztója, ez a vállalat használja el az éves romániai gázfogyasztás tíz százalékát, és a romániai farmok mintegy felét látja el műtrágyával.

A cég vezetése szerint a műtrágyaüzem a román élelmiszeripar biztonságának az egyik alappillére, ezért arra kérték a bukaresti parlamentet és a kormányt, idejében enyhítsék a gáz magas ára okozta nehézségeket, hogy az ország élelmiszerellátási biztonsága ne kerüljön veszélybe 2022-ben.

A 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában lévő üzem 1100 dolgozót foglalkoztat. Tavaly 12 százalékkal, 1,836 milliárd lejre (egy román lej 73,55 forint) nőtt az árbevétele, veszteségét a 2019-ben jegyzett 96 millió lejről 28 millió lejre mérsékelte. Az üzem működése évek óta éles vita tárgya a több mint negyven százalékban magyarlakta Marosvásárhelyen, mivel gyakran okoz környezetszennyezést a kibocsátott ammóniával, amit a vállalat szerint a technológiai fejlesztésekkel minimálisra csökkentettek.

Borítókép: Az Azomureș műtrágyagyár Marosvásárhely határában (Fotó: Azomureș)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.