időjárás 16°C Ivó, Milán 2022. május 19.
logo
Még nincs előrelépés a fintechcég leánybankká alakulásának ügyében

A Revolut lóg a levegőben

Horváth Éva
2022.01.18. 21:34 2022.01.19. 00:48
A Revolut lóg a levegőben

Bár a Revolut fintechcég már tavaly szeptember végén bejelentette, hogy európai engedélyével Magyarországon is megkezdi pénzügyi tevékenységét, azóta sem nyújtott be leánybanki engedélyezési kérelmet a Magyar Nemzeti Bankhoz. Így a jegybank még mindig nem felügyelheti a Revolut üzleti megbízhatóságát, noha a cégnek állítólag több százezer ügyfele van hazánkban.

Amennyiben egy magyarországi ügyfélnek esetleges betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitája támad a Revoluttal, azt nem itthon, hanem Litvániában kell intéznie. Pedig a globális pénzügyi platform, amelynek világszerte több mint 16 millió ügyfele van, 2021. szeptember 28-ától már Magyarországon is elkezdte használni európai banki engedélyét, és várható volt, hogy a fintechcég elindítja magyarországi leánybankká alakulásával kapcsolatos kérelmét. Ám ezzel kapcsolatban azóta sem tettek egyetlen lépést sem, noha a jegybank – a magyarországi ügyfelek, esetleges betétesek biztonsága és a hazai pénzügyi piac stabilitása érdekében – folyamatosan szorgalmazza azt – hívta fel a figyelmet tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Vagyis 

a Revolut Bank határon átnyúló intézményként több hónapja nem magyarországi banklicenccel működik hazánkban, hanem egy másik EU-tagállamban, Litvániában szerzett engedélye révén végez hitelezési és betétgyűjtési tevékenységet. 

A határon átnyúló bank üzleti megbízhatósági (prudenciális) és fogyasztóvédelmi felügyeletét viszont így nyilván a litván és nem a hazai hatóság láthatja el. Sőt ezen a helyzeten még az sem változtatna, hogy – egyes sajtóhírek szerint – a Revolut a továbbiakban az Európai Központi Bank (EKB) engedélyével nyújtana banki szolgáltatásokat Euró­pa-szerte. Egy biztos, az MNB a jövőben is mindenkor határozottan fellép, s egyúttal tájékoztatja a nyilvánosságot a felmerülő kockázat, jogsértés gyanúja esetén – hangoztatta a jegybank tegnapi közleményében.

Jelen helyzetben egy esetleges probléma esetén betétesenként ugyancsak maximum százezer eurónyi kifizetést szavatoló litvániai betétbiztosítási rendszer állna helyt a Revolut ügyfeleinek pénzéért. A magyarországi leánybankok esetében a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vállalja ezt a garanciát. A litvániai betétbiztosító rendelkezésre álló vagyona viszont jelentősen elmarad az OBA vagyonától. Egy-egy hazai ügyfél elszámolási, fogyasztói vagy betétbiztosítási problémája esetén pedig alapvetően csak Litvániában – litván vagy angol nyelven – kereshet majd jogorvoslatot saját ügyére.

Borítókép: A Revolut Bank most is aktív Németországban (Fotós: Monika Skolimowska)