Bankká alakul a fintech cég

Az eddig csak fintech cégként emlegetett Revolut, miután megkapta az európai banki engedélyt, most Magyarországon is bankká alakul. Ez akár komoly versenyt is indíthat, és a banki költségek csökkenéséhez vezethet.

Fellegi Tamás Péter
2021. 09. 28. 17:08
null
Debrecen, 2018. szeptember 5. Statisztikai adatok szerint 9.5 millió bankkártya van jelenleg használatban Magyarországon. A kártyák fele Pay Pass módban is alkalmazható. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány éve jelentek meg az úgynevezett fintech vállalatok, amelyek pénzügyi szolgáltatásokat nyújtottak, de nem minősültek banknak, így nem vonatkozott rájuk a banki szabályozás, például nem volt érvényes a betétbiztosítás a náluk tartott pénzre. A Revolut leginkább olcsó nemzetközi átutalásokat és a bankokénál elvileg kedvezőbb devizaátváltást nyújtott. Kezdetben ingyenes szolgáltatásokkal reklámozta magát, ekkor sokan számlát nyitottak próbaképpen – a cég szerint ötszázezer felhasználójuk van hazánkban, a világon pedig összesen 16 millió.

Az, hogy eddig a cég nem bankként működött, komoly hátrányt jelentett, hisz a bizalom így jóval kisebb volt iránta, mint egy olyan intézmény iránt, ahol a betéteket százezer euróig a bejegyzési ország betétbiztosítási alapja garantálja. Ez most megváltozik: a cég a továbbiakban Revolut Bank néven, banki engedéllyel működik. A jelenlegi felhasználók nem lesznek automatikusan banki ügyfelek, ehhez át kell állni a banki szolgáltatásra, ami a társaság szerint mindössze néhány percet vesz igénybe.

A Revolut vélhetően nem fog minden olyan tevékenységgel foglalkozni, amivel a többi bank: nem tervezik a lakáshitelezést vagy például más támogatott hitelek nyújtását, és feltehetően fiókhálózatot sem fognak kiépíteni, hisz tevékenységük eddig is a digitális bankolásra épült. A régió több országában ugyanakkor, ahol már bankként működnek, 

kibocsátottak hitelkártyát, az ügyfél havi jövedelméhez kötött kerettel, és személyi hiteleket is nyújtanak. 

A Revolut bankként való megjelenésének legfőbb hatása az lehet, hogy fokozza a pénzintézetek közötti versenyt a költségekben, legyen szó a számlavezetési költségről, a bankkártyadíjról vagy az utalás költségeiről.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményt adott ki, melyben azt hangsúlyozta, hogy információi szerint a Revolut Bank jelenlegi tervei szerint előbb határon átnyúló intézményként (s később tervezetten fióktelepeként), vagyis nem itthoni banklicenccel rendelkező leánybankként működik majd hazánkban. Így fogyasztóvédelmi felügyeletét 

a litván nemzeti bank, és nem a hazai jegybank láthatja majd el, és a litvániai (betétenként és betétesekként ugyancsak maximum százezer eurónyi kifizetést szavatoló) betétbiztosítási rendszer áll majd helyt a hazai betétesek pénzéért – ugyanúgy, ahogy mind a 16 millió Revolut-betétes pénzéért.

Az MNB azt is közölte, hogy mindenkor támogatja a verseny erősödését a hazai pénzügyi piacokon, hiszen az innovációkra, fejlesztésekre, hatékonyabb működésre és akár költségcsökkentésre sarkallja a piaci szereplőket, egyúttal magasabb minőségű, egyszerűbb és gyorsabb szolgáltatást kínál az ügyfeleknek. Hazai pénzügyi felügyeleti hatóságként ugyanakkor üdvözlendőbbnek tartaná, ha a Revolut Bank magyarországi székhellyel, tőkeerővel s a hazai jegybank felügyelete alá tartozó leánybankként végezné tevékenységét itthon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.