Emelkednek a bérek és a juttatások

A versenyszférában akár két számjegyű béremelés jöhet, mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

2022. 01. 18. 8:54
BODÓ Sándor
Budapest, 2021. szeptember 27. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkár a kkv-k kapacitásbõvítõ támogatásának elindulásáról tartott sajtótájékoztatón az Innovációs és Technológiai Minisztériumban 2021. szeptember 27-én. A munkavállalói létszám növelése és a kapacitások bõvítése céljából vissza nem térítendõ támogatásra pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások 13,7 milliárd forintos keretösszeg erejéig. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Folyamatosan nőnek a bérek, két számjegyű emelés sok helyen kalkulálható a versenyszférában is – hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán. Kiemelte, hogy 

a munkaerőpiacon kiszámítható folyamatok zajlanak, a minimálbérhez kapcsolódó egyéb juttatások is emelkednek. 

Az álláskeresési járadék a minimálbérrel megegyezően 200 ezer forintra nőtt, a nyugdíj előtti segély összege csaknem húsz százalékkal emelkedett és a munkaerőpiaci programok támogatásait is húsz százalékkal emelték. Ez a munkaadók és munkavállalók számára egyformán kedvező, mivel pluszforrások kerülnek a rendszerbe – közölte az MTI.

A foglalkoztatottak számának emelkedése folytatódik – ez jelenleg 4,7 millió –, a regisztrált álláskeresők száma 240 ezer körül alakul. Minden munkavállaló fontos, így a vállalkozások munkaerő-támogatására létrehívott munkaerőpiaci program most is elérhető, a megemelt összeggel tudják támogatni a programban részt vevőket. 

A munkaerőpiacon leginkább hátrányban lévőkre terjesztették ki a programot, az alacsony iskolai végzettségűekre, a hosszabb ideje regisztrált álláskeresőkre és a fiatal szakképzettekre. 

Kitért arra is, hogy kettős képet mutat a munkaerőpiac: vannak olyan ágazatok, mint az építőipar, ahol nehéz jó munkaerőt találni. És még mindig van olyan ágazat, például a turizmus, ahol a járvány hatásait még nem tudták kiheverni.

Borítókép: Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.