időjárás 18°C Hella 2022. május 27.
logo

Emelkednek a bérek és a juttatások

Jámbor Gyula
2022.01.18. 08:54 2022.01.18. 09:17
Emelkednek a bérek és a juttatások

– Folyamatosan nőnek a bérek, két számjegyű emelés sok helyen kalkulálható a versenyszférában is – hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán. Kiemelte, hogy 

a munkaerőpiacon kiszámítható folyamatok zajlanak, a minimálbérhez kapcsolódó egyéb juttatások is emelkednek. 

Az álláskeresési járadék a minimálbérrel megegyezően 200 ezer forintra nőtt, a nyugdíj előtti segély összege csaknem húsz százalékkal emelkedett és a munkaerőpiaci programok támogatásait is húsz százalékkal emelték. Ez a munkaadók és munkavállalók számára egyformán kedvező, mivel pluszforrások kerülnek a rendszerbe – közölte az MTI.

A foglalkoztatottak számának emelkedése folytatódik – ez jelenleg 4,7 millió –, a regisztrált álláskeresők száma 240 ezer körül alakul. Minden munkavállaló fontos, így a vállalkozások munkaerő-támogatására létrehívott munkaerőpiaci program most is elérhető, a megemelt összeggel tudják támogatni a programban részt vevőket. 

A munkaerőpiacon leginkább hátrányban lévőkre terjesztették ki a programot, az alacsony iskolai végzettségűekre, a hosszabb ideje regisztrált álláskeresőkre és a fiatal szakképzettekre. 

Kitért arra is, hogy kettős képet mutat a munkaerőpiac: vannak olyan ágazatok, mint az építőipar, ahol nehéz jó munkaerőt találni. És még mindig van olyan ágazat, például a turizmus, ahol a járvány hatásait még nem tudták kiheverni.

Borítókép: Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)