Februártól érezteti hatását a kamatstop

A lakossági jelzáloghitelek törlesztőrészlete már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak voltak.

Magyar Nemzet
2022. 01. 31. 11:56
jelzálog
Real estate agents submit documents for customers to sign for a sale contract,real estate concept.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februártól a lakossági jelzáloghitelek törlesztőrészlete már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak voltak, először érezteti ugyanis hatását a január elsejével életbe lépett kamatstop. A kormány intézkedése elsősorban a változó kamatozású jelzáloghitelt törlesztő adósoknak jelent nagy segítséget – idézte fel a Pénzügyminisztérium.

A kamatok emelkedése miatt egy átlagos, változó kamatozású lakossági jelzáloghitel havi törlesztőrészlete akár 23 százalékkal, 11 ezer forinttal is emelkedhet. Ettől a többletkiadástól védi a kormány a családokat azzal, hogy februártól az idei első fél évre ezekre a hitelekre lakossági kamatstopot vezetett be, és a tavaly október 27-i szinten rögzítette a kamatot. A nyilvántartások szerint

csaknem félmillió család élhet majd ezzel a lehetőséggel, akik összesen harmincmilliárd forinttal fizetnek majd kevesebbet a kamatstop révén.

A kormány 2022-ben is azért dolgozik, hogy visszaszorítsa a járványt, a családokat megvédje a koronavírus-válság gazdasági hatásaitól, és megőrizze a magyar gazdaság újraindításában elért lépéselőnyt:

– a világpiaci energiaárak ugrásszerű emelkedése ellen véd a rezsicsökkentés politikája;

– a kormány rögzítette az üzemanyagárakat is;

– és február 1-től három hónapra árstopot vezetett be egyes alapvető élelmiszerekre.

Borítókép: illusztráció (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.