Új fázisába léphet a Paks II beruházás

Elfogadták a paksi atomerőmű két új blokkja építésének következő havi menetrendjét.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook/Szijjártó Péter2022. 01. 27. 18:45
Szijjártó telefonál Alekszandr Novakkal Paks II-ről
Fotó: BORSOS MATYAS Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Roszatom vezetésével szerdán elfogadták a paksi építkezés következő hónapjainak menetrendjét, és amennyiben a folyamatban lévő engedélykérelmek sikeresek lesznek, úgy májusban a beruházás átléphet a második, úgynevezett létesítési fázisba – erről tájékoztatta ma telefonon Szijjártó Péter Alekszandr Novakot. A külgazdasági és külügyminiszter az orosz energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel az atomenergiát érintő európai szabályozásról is tárgyalt. Egyetértettek abban, hogy atomenergia nélkül lehetetlen elérni az európai és a globális klímacélokat – jelent meg Szijjártó Péter közösségi oldalán.

Mi, magyarok a paksi atomerőműnek nagymértékben köszönhetjük azt, hogy a világ azon 21 országa közé tartozunk, amelyek a GDP-jük növelésével párhuzamosan tudták és tudják csökkenteni a károsanyag-kibocsátásukat

– emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy a két új atomerőművi blokk építésével évente 17 millió tonna károsanyag-kibocsátást lehet majd megelőzni.

Szijjártó egyúttal jó hírnek nevezte, hogy az Európai Unióban a franciák vezetésével erős szövetség jött létre annak érdekében, hogy Brüsszel fenntarthatónak és környezetkímélőnek ismerje el az atomenergiát.

A külgazdasági miniszter felidézte, hogy Alekszandr Novakkal már hosszú évek óta dolgozik együtt, jó személyes kapcsolat jött létre közöttük, ami sokat segített a hosszú távú gázvásárlási szerződés megkötésekor. Ha a megállapodás nem jött volna létre, akkor ma Magyarország ugyanúgy szenvedne az energiaellátási válságtól, mint Európa számos országa. Az orosz szállítások azóta is folyamatosak és szerződésszerűek, ezzel 15 évre biztosítják hazánk biztonságos gázellátását.

Borítókép: A miniszteri egyeztetés telefonon zajlott (Fotó: Borsos Mátyás/Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.