Szorosabb hadiipari együttműködés jöhet létre Szlovákiával

A hadiipar fejlesztésének fontos eleme a régió országainak az együttműködése.

Magyar Nemzet
2022. 02. 02. 19:40
Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kormánya – együttműködésben a Rheinmetall cégcsoporttal – a Lynx KF41 gyalogsági harcjárműtípus beszerzésére vonatkozó ajánlatot tett Szlovákiának – közölte Maróth Gáspár. A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos közleményében nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy egy olyan projektben vehetünk részt, mely erősíti Szlovákia szuverenitását haderejének modernizációjával. Kiemelte: egy erős Szlovákia nagymértékben hozzájárul a magyar emberek biztonságához is. 

Emlékeztetett: a szlovák Védelmi Minisztérium gyalogsági harcjárművek beszerzésére írt ki pályázatot, kormányközi szerződés keretében. Kedvező döntés esetén a projektet a Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) koordinálja. Maróth Gáspár kifejtette: 

a magyar hadiipar fejlesztésének koncepciójában kezdettől fogva fontosnak tartották a regionális munkamegosztásban, közös projektekben rejlő előnyöket. 

A Lynx harcjárművek kapcsán lehetőség nyílik a széleskörű együttműködésre az értékes képességekkel rendelkező szlovák hadiiparral. Ezzel új korszakba, érdemi fázisba léphet a régóta óhajtott térségi együttműködés – közölte a kormánybiztos. Emlékeztetett, hogy a NATO Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnoksága (MND-C) mellett a hatékony katonai együttműködés és a biztonság erősen függ a megfelelő haditechnikai eszközparktól. 

A célok elérésének egyik legjobb módszere, ha az olyan közeli szövetségesek, mint Szlovákia és Magyarország összehangolják a fő fegyverrendszereik ipari hátterét.

A Lynx elsőrangú katonai-technikai felkészültsége mellett fontos, hogy a magyar haderőfejlesztésben elért, kimagaslóan jó nemzetközi pénzügyi konstrukció Szlovákiának is elérhető legyen. Ez a kulcsa, hogy ezek a nagy értékű modernizációs programok hosszú távon mindkét fél számára finanszírozhatóak maradjanak – mondta Maróth Gáspár, a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. 

Borítókép: Lynx KF41 gyalogsági harcjármű (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.