A háború ellenére is stabilan termel a Dunaferr

Nem okoz fennakadást az orosz–ukrán konfliktus az alapanyag-ellátásban sem. A Dunaferr munkát kínál a menekülteknek.

Magyar Nemzet
2022. 03. 04. 16:20
Az ISD Dunaferr Zrt. látképe Dunaújvárosban. Középen a kokszolómű látható. Forrás: MTI Fotó/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dunaferr az orosz–ukrán háború ellenére is stabilan termel, és az alapanyag-ellátásban sem voltak eddig komolyabb fennakadások – közölte pénteken a cégcsoport.

Némi termeléscsökkenés ugyan volt az elmúlt napokban, de a vállalat folyamatosan dolgozik azon, hogy alkalmazkodjon a kialakult körülményekhez. Figyelemmel kísérik a globális eseményeket, és felkészültek arra is, hogy átalakítsák logisztikai és beszerzési útvonalaikat, ezzel adott esetben más forrásokból is meg tudják oldani a termeléshez szükséges anyagok beszerzését. 

A közleményben a cégcsoport jelezte, az acélpiacon az árak jelenleg magasak, illetve emelkedik a kereslet az acéltermékek iránt. Mindez kedvező a Dunaferr számára, azonban az energiaárak továbbra is rendkívül magasak. A földgázt az egy évvel ezelőtti árszint mintegy ötszöröséért tudja beszerezni most a vállalat.

Elindult a Dunaferr segélyalapprogramja, amelynek célja, hogy segítséget nyújthassanak elsősorban magyarul beszélő, az ukrajnai válság elől Magyarországra menekülő emberek számára. A kezdeményezés részeként a vállalat közel száz főnek tud azonnal munkát adni üzemeiben, többféle munkakörben. Az így munkát vállalni szándékozó emberek számára bért, lakhatási támogatást, egyszeri rendkívüli munkakezdési segélyt és más juttatásokat is nyújtanak.

Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország legnagyobb kohászati vállalata, korábban évekig harcolt a tulajdonlásáért az orosz és az ukrán tulajdonos – idézte fel a távirati iroda. A cég többségi tulajdonosa a Cipruson bejegyzett Steelhold Limited, amely a privatizáció óta tulajdonolja a Dunaferrt. A többségi tulajdonos cégben 25 százalék mínusz egy szavazattal az ukrán Szergej Taruta, ugyanekkora részben az orosz Oleg Mkrtcsan, valamint 50 százalék plusz kettő szavazatos többséggel az orosz állami Vnyesekonombank részesedik.

A Dunaferr hazánk meghatározó acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelővállalat-együttese. Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,7 millió tonna. Integrált technológiájának köszönhetően a társaságcsoport az iparági termékek széles körét kínálja: melegen hengerelt, pácolt, hidegen hengerelt, tűzihorganyzott acéltekercseket és táblalemezeket, valamint hidegen hajlított idomacélokat. A társaságcsoport a beszállítókkal együtt több mint 12 ezer ember megélhetését biztosítja vagy járul ahhoz hozzá.

Borítókép: Az ISD Dunaferr Zrt. látképe Dunaújvárosban (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.