Folytatódik a sztrájk Spanyolországban

Megegyezett a Közúti Áruszállítók Nemzeti Bizottsága (CNTC) és a spanyol kormány, aminek értelmében a kabinet üzemanyagár-támogatást biztosít a közúti áruszállítóknak, azonban a tiltakozások folytatódnak, mert több szervezet nem elégedett a megállapodással.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 22. 19:08
Farmers stage a rally in Madrid
MADRID, SPAIN - MARCH 20: Thousands of farmers take part in a rally to protest against rising of production costs in Madrid, Spain, 20 March 2022. Burak Akbulut / Anadolu Agency (Photo by BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: AFP/BURAK AKBULUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Raquel Sánchez közlekedési miniszter szerint összesen 500 millió euró értékben biztosítanak kedvezményt a fuvarozóknak a tankoláshoz, amit Carmelo González, a CNTC elnöke a tanácskozás után tartott hétfő esti sajtótájékoztatón pozitívan értékelt. Úgy vélte, hogy a követeléseik egy részét sikerült elérni, és az egyezség hatékony árcsökkentést jelent. 

Ennek ellenére a megmozdulások nem állnak le,

ugyanis az egyéni vállalkozókat, illetve kis- és középvállalkozásokat képviselő Platform az Áruszállítási Ágazat Védelméért nevű szakmai szervezet nem vett részt a minisztériumi egyeztetéseken és nem tagja a CNTC-nek. Madrid szerint nem sztrájkról, hanem bojkottról van szó, ugyanis a platform mögött a szélsőjobboldalhoz köthető csoportok állnak, ezért nem tárgyalnak velük. Ezt ők határozottan elutasították, majd más szakmai szervezetek (a Fenadismer, a Fetransa és a Feintra) is csatlakoztak hozzájuk.

A munkabeszüntetések kilenc napja tartanak, a tiltakozók országszerte részleges vagy teljes útlezárásokkal, forgalomlassító demonstrációkkal nehezítik a közúti áruszállítást, amelyek következményeként a boltokban kevesebb az áru.

Főként zöldségből, gyümölcsből és halból tapasztalható hiány, miközben az elszállításra váró áru is tönkremegy a raktárakban. Nyersanyag híján sorra állnak a tejfeldolgozó üzemek; a Danone például azt közölte, hogy 24 óra múlva kénytelen lesz felfüggeszteni a tevékenységét. Más ágazatokat is sújtanak a nehézségek, például a Volkswagen-csoport navarrai gyára hétfőn egynapos munkabeszüntetést tartott az elmaradt alkatrész-utánpótlás miatt.

A tiltakozások több helyen erőszakba torkollottak, a sztrájkot követő és nem követő sofőrök összeverekedtek, a „sztrájktörők” járműveit megrongálták. A spanyol hatóságok eddig 54 embert vettek őrizetbe, és országszerte több mint 23 ezer rendfenntartót vezényeltek ki az ellátási lánc zavartalanságának biztosítására. Közben a spanyol halászok is munkabeszüntetést hirdettek, így Madrid kénytelen velük is egyeztetéseket kezdeni.

Borítókép: Gazdák ezrei tiltakoznak Madridban március 20-án. (Fotó: Burak Akbulut/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.