Az ENSZ élelmezésügyi szervezetének élelmiszerár-indexe alapján húsz százalékkal drágultak világszerte az élelmiszerek februárban az előző év azonos időszakához képest, és ezzel rekordmagasságot értek el, elsősorban a növényi olajok és a tejtermékek drágulása miatt. Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) élelmiszerár-indexe, amely a világszerte leginkább forgalmazott élelmiszer árucikkeket követi nyomon, februárban átlagosan 140,7 pontot ért el, szemben a januári 135,4 ponttal. A februári index 20,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.
A februári jelentés adatait nagyrészt az ukrajnai orosz invázió előtt állították össze. A fekete-tengeri térségben tapasztalható feszültségek miatti aggodalmak már a háború kirobbanása előtt is terhelték a mezőgazdasági piacokat, de az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy egy elhúzódó konfliktus jelentős hatással lehet a gabonaexportra.
A FAO adatai szerint a növényi olajok indexe februárban 8,5 százalékkal emelkedett újabb rekordra, amit a pálma-, szója- és napraforgóolaj árának emelkedése idézett elő. Ukrajna és Oroszország adja a napraforgóolaj globális exportjának mintegy 80 százalékát. A gabonaár-index három százalékkal emelkedett a hónap folyamán, a kukorica ára 5,1 százalékkal, a búza ára pedig 2,1 százalékkal nőtt, nagyrészt a fekete-tengeri kikötőkből érkező globális ellátási áramlásokkal kapcsolatos piaci aggodalmak miatt.
A FAO tejárindexe 6,4 százalékkal nőtt, ami a hatodik egymást követő havi emelkedés. A húsárak 1,1 százalékkal emelkedtek februárban. Kizárólag a cukorindex csökkent, 1,9 százalékkal az előző havihoz képest, részben a fő exportőrök, India és Thaiföld kedvező terméskilátásainak köszönhetően.
A magasabb élelmiszerárak nagyban hozzájárultak a koronavírus okozta válságból kilábaló gazdaságokban az általános inflációs hullámhoz, és a FAO figyelmeztetése szerint a magasabb élelmiszerköltségek az importra szoruló országokban már a szegényebb rétegek egzisztenciáját fenyegetik.
Upali Galketi Aratchilage, a FAO közgazdásza szerint a termésviszonyokkal és az exportlehetőségekkel kapcsolatos aggodalmak csak részben magyarázzák a globális élelmiszerárak emelkedését.