Javult a helyzet, véget érhetnek a korlátozások

Már több mint egy hónapja nem mutatták ki a madárinfluenza vírusát a hazai baromfiállományban

Magyar Nemzet
2022. 03. 12. 17:22
null
20191108 Csengele Márton napi liba - libatelep Fotó: Török János TJ Délmagyarország Fotó: Torok Janos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűntek a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozó intézkedések, de a veszély nem múlt el – hívta fel a figyelmet a napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság tájékoztatása szerint már több mint egy hónapja nem mutatták ki a vírust a hazai baromfiállományban, így a továbbiakban nincs szükség a korlátozásokra. A járványügyi fegyelem betartása azonban továbbra is fontos, mert a vírus még jelen van az országban. Továbbra is országszerte kötelező a járványvédelmi minimumfeltételek teljesítése és a magas kockázatú területeken a baromfik zártan tartása.
Az utolsó madárinfluenza-járvány Bács-Kiskun megyében tört ki, a Nébih mostani döntésének köszönhetően azonban már ebből a megyéből is megindulhat a belföldi és az uniós szállítás. 

Az Állategészségügyi Világszervezet vonatkozó előírásai szerint Magyarország legkorábban április 8-án nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státusát, vagyis leghamarabb ekkor kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó, úgynevezett harmadik országokba.

 

Borítókép: Csengele - libatelep, (Fotó: Török János TJ Délmagyarország)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.