Jelentős tarifaemelést szeretnének a budapesti taxisok

Az üzemanyag árának drasztikus emelkedése miatt követelik a fővárostól a nagy léptékű módosítást.

2022. 03. 17. 9:01
Taxi drivers demonstrate for Kiez gastronomes
Taxi drivers demonstrate for Kiez gastronomes Fotó: MARKUS SCHOLZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legfeljebb 18 százalékkal emelné a városháza a budapesti taxitarifát, csakhogy a taxisok minimum 38 százalékot szeretnének. A taxisok számára elfogadhatónak a felénél is kisebb tarifaemelésbe hajlandó belemenni a városvezetés – értesült a VG taxis forrásokból. A Főpolgármesteri Hivatal álláspontját Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes ismertette múlt csütörtökön. 

A fővárosi terv fogadtatása heves indulatokat váltott ki: a VG forrásai szerint az ajánlat semmibe veszi a körülbelül 4000-4500 fős budapesti taxistársadalmat, a főváros pedig csak az időt húzza. 

A taxisoknak két javaslata van: az első szerint a most 700 forintos alapdíj 900-ra, a 75 forintos percdíj 90-re, a 300 forintos kilométerdíj pedig 360-ra nőne, de úgy, hogy közben az úgynevezett határértéket megszüntetnék. Jelenleg 15 kilométer per órás sebesség alatt a taxióra nem számít fel kilométerdíjat, afölött pedig percdíjat. A változtatással ezek a tételek a haladás tempójától függetlenül jelennének meg az utazás díjának végösszegében, ez átlagosan körülbelül 40-50 százalékos emeléshez vezetne. A másik elképzelés megtartaná a határértéket, viszont 

1000 forintos alapdíjjal, 100 forintos percdíjjal és 400 forintos kilométerdíjjal kalkulál. 

Ehhez képest a főváros 18 százalékos javaslata azt jelentené, hogy kizárólag a 300 forintos kilométerdíj emelkedne 360-ra, minden más tétel változatlan maradna. A lap úgy tudja, a tárgyalások a héten folytatódhatnak.

Borítókép: taxidroszt (Fotó:AFP/Markus Scholz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.