Magyarország gázellátása zavartalan

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri az Ukrajnában zajló eseményeket, és a hazai gázforgalom adatairól naprakész információi vannak – közölte kedden a hivatal.

Magyar Nemzet
2022. 03. 01. 11:15
Beregdaróc, 2009. január 3. Földgázvezetékek a Mol Földgázszállító Zrt. beregdaróci kompresszorállomásán, ahol az Ukrajnából érkező gázt fogadják. Emelkedett a nyomás a földgázvezetékben, Ukrajna felől a szerződésnek megfelelő mennyiségű orosz gáz érkezik Magyarországra. A határnyomás értéke ugyan még nem a szerződésnek megfelelő, de folyamatosan emelkedik. Ukrajna szerződésben 47 bar alatti nyomással vállalta a földgáz továbbítását Magyarországra. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A földgázpiac a piaci környezetnek megfelelően működik, az ország gázellátása jelenleg zavartalan, a határkeresztező vezetékeken mind import, mind export irányban normál üzemnek megfelelően zajlik a gázforgalmazás – jelezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), hozzátéve, hogy az ukrajnai konfliktus ellenére mindkét irányban rendben működik az ukrán-magyar határkeresztező vezeték is. 

Mint fogalmaztak, a határponton forgalmazott gázmennyiség elsősorban az ukrán piaci igényeknek megfelelően alakul, a határkeresztező pont a hazai ellátásban nem játszik jelentős szerepet. 

A MEKH szerint 

az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat, Magyarország földgázellátása több irányból is biztosított.

Eszerint a magyar nagynyomású földgázrendszer üzemeltetését végző FGSZ Zrt. magas szintű szakmai tevékenységének köszönhetően 

minden határkeresztező vezeték teljes kapacitással folyamatosan rendelkezésre áll: így Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna irányából is tud az ország földgázt importálni, illetve oda szállítani

 – hangsúlyozta az energetikai hivatal kedden.

Egy munkás a Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepén Fotó: MTI/Rosta Tibor

Emlékeztetnek: a tavaly szeptember végén megkötött hosszú távú orosz–magyar gázszerződés értelmében a hazai lakosság ellátását biztosító földgázmennyiségek átvétele már nem az Ukrajna felől érkező vezetéken történik, hanem a 2021. október 1-jén üzembe állt kiskundorozsmai (Szerbia) és a mosonmagyaróvári (Ausztria) határkeresztező pontokon.

Az ellátásbiztonság műszaki háttere megfelelő és az import mellett rendben zajlik a hazai kitermelés, 

amely az éves gázigénynek mintegy húsz százalékát biztosítja – áll a MEKH közlésében, amely megjegyzi, hogy a hazai felhasználók és különösen a lakosság biztonságos ellátását a tárlókban elhelyezett tartalékok is garantálják. 

Tárolóinkban jelenleg 1,59 milliárd ködméter földgáz van, ami 25 százalékos töltöttséget jelent. Ez a fűtési szezon végén – még hideg időjárási körülmények – között is jelentős tartalékot jelent.

 

(Borítókép: Vezetékek a Mol beregdaróci kompresszorállomásán, ahol az Ukrajnából érkező gázt fogadják Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.