Mélypontra kerültek a német exportőrök várakozásai

Mindeddig csak a pandémia kezdetén, 2020 áprilisában volt tapasztalható nagyobb visszaesés.

2022. 03. 30. 7:20
Volkswagen assembly line in Wolfsburg
Volkswagen assembly line in Wolfsburg Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oroszország ellen bevezetett szankciók nemcsak a kelet-európai nagyhatalomnak, de európai üzleti partnerei­nek is jelentős károkat okoznak. Különösen igaz ez Németországra, amelynek exportőrei emiatt jelentős visszaeséstől tartanak. Főként az autógyártók és beszállítóik tekintenek aggodalommal a jövőbe – olvasható az Automobilwoche.de hírportálon. Ezt mutatja az Ifo Export Index, amely igen rosszul alakul: a német exportőrök várakozásai a háború következtében mélypontra zuhantak. Az Ifo Intézet által meghatározott exportindex a februári plusz 17 pontról márciusra mínusz 2,3 pontra esett.

Mindeddig csak a pandémia kezdetén, 2020 áprilisában volt tapasztalható ennél erősebb visszaesés.

Az autógyártóknak és beszállítóiknak az alkatrészek és alapanyagok szűk keresztmetszete miatt komoly visszaeséssel kellett megküzdeniük. Az autóiparban az Ukrajnából származó kábelkötegek hiánya, valamint a nyersanyagok és félvezetők szűk keresztmetszete miatt

számos németországi üzemben leálltak a gyártósorok, mások rövidített munkaidőben dolgoztak.

Az Ifo felmérése szerint a gumi- és műanyagiparban is az export visszaesését feltételezik. Érthető módon az Oroszországgal közvetlen gazdasági kapcsolatban álló vállalatok tekintenek sokkal pesszimistábban a következő hónapokra – áll az elemzésben. Ezzel szemben a vegyiparban a pozitív és negatív válaszok jelenleg nagyjából kiegyenlítettek – írják az Ifo szakértői. Az elektronikai ipar továbbra is növekvő külföldi eladásokra számít.

A múlt héten az általános üzleti környezet összeomlásáról számolt be az Ifo.

A legfontosabb német gazdasági barométer 98,5-ről 90,8 pontra esett márciusban. A kutatóintézet már akkor is történelmi visszaesésről beszélt. Az ukrajnai háború miatt az ipari, kereskedelmi, építőipari cégek és szolgáltatók üzleti tevékenységük meredek visszaesésére számítanak. A vállalatok nemcsak kilátásaikat minősítették nagyon bizonytalannak, hanem jelenlegi üzleti helyzetüket is rosszabbnak ítélték, mint az előző hónapban.

Borítókép: A wolfsburgi Volkswagen-gyár gyártósora. (Fotó: Europress/AFP/Julian Stratenschulte)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.