MNB: A Sberbank esete egyedi Magyarországon

Az Országos Betétbiztosítási Alap tíz napon belül százezer euróig, azaz 37 millió forintig helytáll a betétesek követeléseiért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 02. 9:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sberbank Magyarország Zrt. felszámolásának esete egyedi, a magyar pénzügyi piacon valamennyi bank stabilan végzi tevékenységét; az Országos Betétbiztosítási Alap tíz napon belül százezer euróig, azaz 37 millió forintig helytáll a betétesek követeléseiért – erősítette meg Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke online sajtótájékoztatón szerdán.

A háborús válság és a nemzetközi szankciók érintették a pénzintézet anyavállalata, az ausztriai Sberbank Europe AG mögött álló orosz pénzintézetet, továbbá bizalmi válság is kialakult, a banktól elfordultak partnerei – magyarázta a hátteret az MTI ismertetése szerint.

A magyar kitettségnél nemcsak likviditási gondokat azonosított az MNB, hanem egy jelentősebb összegű, a végelszámolás alatt álló osztrák anyavállalatnál elhelyezett betét okán szolvenciaproblémák is felmerültek – jegyezte meg. Az alelnök jelezte, hogy az engedély-visszavonás azt követően lesz hatályos, hogy a Pénzügyminisztériumból is megjelenik ennek megerősítése. A kifizetési folyamat utána indulhat meg.

A kártalanítás automatikus jog, az ügyfél ezzel kapcsolatos teendői részletesen meg fognak jelenni az OBA honlapján, továbbá az MNB is tájékoztatást fog nyújtani.

Három út van a betétesek számára, hogy hozzájussanak a limitben megadott pénzükhöz: amennyiben máshol számlaszámmal rendelkeznek, akkor az OBA honlapján egy számlabejelentő formanyomtatványt kell kitölteniük, ennek hiányában a meghatározott kifizető bankok egyikénél számlát kell nyitniuk, kisebb összegek esetén pedig a postai kézbesítés is választható.

Az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy az OBA az elmúlt 29 évben a kártalanítást határidőben és megfelelő módon le tudta bonyolítani, így mindenki nyugodt lehet.

A Sberbank egy jól működő bank volt, külső okok miatt került nehéz helyzetbe, portfóliója  várhatóan rövid időn belül gazdát cserél, innentől kezdve azok, akiknek még maradnak betéteik, további térítésekre számíthatnak − hangsúlyozta.

Kandrács Csaba elmondta, hogy a magyar piacon tevékenykedő bankot érzékenyen érintette az, hogy az osztrák entitás a felszámolás útjára lépett. Jelezte, hogy Horvátországban és Szlovéniában a piaci szereplők erőltetett menetben át tudták venni az ottani érdekeltségeket, a magyar helyzet azonban másképp alakult, a szolvenciaproblémák miatt is.

Az MNB megvizsgálta a szanálás és a felszámolás lehetőségét, végül az utóbbi lett az út, miután a felügyeletnek nincs eszköztára, hogy stabilan tartsa a bankot.

Újságírói kérdésre az alelnök megjegyezte, hogy a Sberbank Magyarországon valamennyi mutatószámban − mérlegfőösszeg, hitelezés, betétek − körülbelül egyszázalékos részesedéssel rendelkezik, ez egy kis bank volt. Épp speciális helyzete és piaci részesedése miatt jelenleg nem láthatók olyan kockázatok, amelyek a pénzügyi stabilitást érintenék.

Magyarországon egyedül a Sberbanknak volt orosz tulajdonosa, az orosz kitettségek minimálisak, az a hét bank, amelyet érint a SWIFT-korlátozás, nem aktív az országban − jelezte.

 Az engedély visszavonásáról a jegybanknál a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntött, a PM jóváhagyása minden bizonnyal szerdán meg fog érkezni – tájékoztatott.

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.