Orosz bankkártyákat blokkolt a MasterCard és a VISA

Az Egyesült Államok szankciói alapján sokak számára válik lehetetlenné bankautomatából a készpénzfelvétel.

Magyar Nemzet
2022. 03. 01. 17:02
Bangkok, Thailand - Jun 23, 2015 : Group of credit cards on computer keyboard with VISA and MasterCard brand logos Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kormányzati szankciókhoz igazodva a világ két jelentős bankkártyatársasága – először a MasterCard, majd később a Visa – is felfüggesztett oroszországi viszonylatban egyes bankkártyával végrehajtható tranzakciókat. A szóban forgó szankciók – a Reuters egy, az ügyet jól ismerő forrása szerint – azt írják elő, hogy a kártyatársaságok blokkolják egy meghatározott listán szereplő intézmények számára a hálózatuk használatát. Az Egyesült Államok különböző orosz pénzügyi cégeket vett fel e körbe, köztük az ország központi bankját és a második legnagyobb hitelintézetét, a VTB-t. 

A Mastercard és a Visa lépése nagy érvágást jelenthet azoknak az orosz banki ügyfeleknek, akik az ATM-ekből szerettek volna készpénzt felvenni. Magyar viszonylatban azonban nincs ok aggodalomra, a Sberbank automatáit ezek az intézkedések nem érintik.

Mind a MasterCard, mind a Visa közölte: a továbbiakban is együttműködnek a szabályozókkal, és ha a szankciókban érintett intézmények köre bővül, ők is aszerint hoznak újabb intézkedéseket. Egyszersmind mindkét kártyatársaság bejelentette, hogy két-két millió dolláros humanitárius adománnyal segítik az ukránokat.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.