Óvatosan nő a kínai cégfelvásárlások száma Európában

Tavaly ismét nőtt a kínai vállalatok cégfelvásárlási tevékenysége Németországban, de összességében még mindig elmarad más nemzetekétől – derült ki az EY vezetési tanácsadó cég kedden közzétett elemzéséből.

Forrás: MTI2022. 03. 22. 8:12
null
Peking, 2021. október 18. Járókelõk Peking központi üzleti negyedében 2021. október 17-én. A kínai országos statisztikai hivatal közlése szerint az ország bruttó hazai terméke a harmadik negyedévben 4,9 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. MTI/EPA/Vu Hong Fotó: Vu Hong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EY-felmérés szerint 2021-ben 155 európai vállalat került kínai kézbe, összesen 12,4 milliárd dollárért. Ez 23-mal több felvásárlás volt, mint 2020-ban, de csak feleannyi, mint a 2016-os rekordévben.

A tanácsadó cég tanulmánya szerint a kínai befektetők tavaly 35 céget vásároltak Németországban, mintegy kétmilliárd dollárért. 2020-ban ez a szám 28 volt. A külföldi vállalatok németországi vásárlóinak rangsorában Kína a kilencedik helyen állt, 284 felvásárlással az amerikai vállalatok álltak az első helyen.

 

 

A kétmilliárd dolláros összeg nem tartalmazza a német startup vállalkozásokba történt 1,9 milliárd dolláros kockázatitőke-befektetéseket, amelyekben kínai vállalatok nemzetközi befektetői csoportok tagjaként vettek részt.

A kínai vállalatok összességében továbbra is óvatosak az európai befektetésekkel kapcsolatban

– mondta Sun Yi, az EY kínai üzleti szolgáltatásokért felelős nyugat-európai vezetője. 

A jelentés szerint az év legnagyobb európai tranzakciója a Philips háztartási készülékekkel foglalkozó hollandiai részlegének 4,3 milliárd dollárért történő eladása volt a kínai Hillhouse Capital Group pénzügyi befektető társaságnak.

 

Borítókép: Járókelők Peking központi üzleti negyedében 2021. október 17-én (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.