időjárás 17°C Helga 2023. október 3.
logo

Az értetlenkedő szakértőknek: extraprofit létezik

Forrás: Világgazdaság
2022.05.27. 15:50 2022.05.27. 16:01
Az értetlenkedő szakértőknek: extraprofit létezik

A közgazdaságban egyáltalán nem ismeretlen az extraprofit fogalma. Bár több sajtóorgánum is értetlenkedő cikket közölt azután, hogy a kormány bejelentette, több ágazatban is adót vetnek ki az extraprofitra, mondván ilyen, hogy extraprofit nem létezik, a szakirodalom igenis ismer ilyen fogalmat. És nemcsak a Marxista közgazdaságban hallattak róla, hanem nyugat-európai államok adózási gyakorlatában visszatérő közteherviselési forma – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Az angolul windfall taxnak nevezett adót jellemzően a piaci körülmények miatt előállt, előre nem tervezett nyereségre szokták kivetni, emiatt a váratlan nyereséget terhelő adónak szokták nevezni. 

Ilyen adót vetett ki a napokban az energiacégekre Nagy-Britannia is. Amint arról Rishi Sunak brit pénzügyminiszter beszélt, az elszálló olaj- és gázárak miatt az energetikai szektor extraprofitot termel, amiből a nehéz helyzetbe jutott családokat fogják támogatni. A The Guardian cikke szerint a pénzügyminiszter bejelentette, hogy ideiglenesen 25 százalékos adót vetnek ki az energetikai cégek extra nyereségére. Vagyis az új adót az extraprofitot zsebre vágó olaj- és gázipari vállalatok nyereségére vetik ki.

Miután a versenypiac a liberális eszmével ellentétesen nem tökéletes, keletkeznek olyan helyzetek – mint például a mostani –, amikor a vállalatok az előre nem tervezett profitjuk jelentős részét a fogyasztók kárára zsebelik be, ezt a nyereséget tekintik Nyugaton is extraprofitnak és szoktak rá adót kivetni (windfall tax) – írja a Világgazdaság.

A BBC ennél is egyszerűbben igyekszik elmagyarázni az adó lényegét. A rendkívüli adó egy egyszeri közteher, amelyet a kormány szab ki egy vállalatra. Az ötlet lényege az, hogy megcélozzák azokat a cégeket, amelyeknek volt szerencséjük olyasmiből hasznot húzni, amiért nem tettek semmit – más szóval egy váratlan eseményből profitálnak. Példaként hozzák fel az energiacégeket, amelyek sokkal több pénzt kapnak az olajért és a gázért, mint tavaly, részben azért, mert a kereslet nőtt, ahogy a világ kilábal a járványból, részben pedig az ukrajnai orosz invázió miatti ellátási aggályok miatt.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Extraprofit különadója

A DK szerint nem a háború miatt van infláció

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.