időjárás 36°C Pál 2022. június 30.
logo

Ma kiderül, mennyivel nőtt a hazai GDP az első negyedévben

Forrás: MTI
2022.05.17. 07:16 2022.05.17. 08:16
Ma kiderül, mennyivel nőtt a hazai GDP az első negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) első negyedévi előzetes adatait közli ma első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tavalyi negyedik negyedévben 7,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a múlt héten egy szakmai konferencián úgy fogalmazott, hogy az első negyedévi GDP-növekedés 8 százalék fölötti lehetett a jegybank adatai szerint.

A tavalyi negyedik negyedévi növekedéshez

  • a szolgáltatások 4,6
  • az építőipar 1,3
  • az ipar 0,4

százalékponttal járult hozzá, míg a mezőgazdaság 0,2 százalékponttal visszahúzta a növekedést.

Kiderül, hogy hol tart a bővülés

Több terület is érdemben támogathatta a gazdasági növekedést az első negyedévben. A lendület fenntartását az törné meg, ha elzárnák az orosz olajcsapokat.

 

A felhasználási oldalon

  • a háztartások tényleges fogyasztása 4,1
  • a bruttó felhalmozás 2,5
  • a nettó export 2,1

százalékponttal – ezen belül a szolgáltatások forgalma 2,5 százalékponttal – járult hozzá a növekedéshez.

Az előző negyedévhez mérve 2,0 százalékkal nőtt a GDP 2021 negyedik negyedévében. Az építőipar hozzáadott értéke 9,1, a szolgáltatások hozzáadott értéke 2,0 százalékkal nőtt, a mezőgazdaságé 1,1, az iparé 0,4 százalékkal csökkent. A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 1,6 százalékkal, a nettó export 2,7 százalékkal nőtt, a bruttó felhalmozás 1,8 százalékkal, ezen belül az állóeszköz-felhalmozás 0,3 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Flickr)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.