Többletforrást kapnak a baromfisok, mégsem elégedett minden termelő

Újabb állatjóléti támogatást kaphatnak a hazai baromfitartók, a várhatóan októberben megnyíló konstrukció keretében évente akár 13 milliárd forint is eljuthat a gazdálkodókhoz. A víziszárnyas-ágazatban kialakult belharcnak azonban úgy tűnik, még mindig nincs vége. Szabó Bálintot, a két szakmai szövetség nemrég vitatott körülmények közt megválasztott elnökét nem engedték be tegnap a Baromfi Termék Tanács rendezvényére. A szegedi jogász ezt követően jelezte: azt fogja javasolni a termelőknek, hogy a jövő héttől országos tüntetéssorozatba kezdjenek.

2022. 05. 13. 19:21
FELDMAN Zsolt
A Baromfi Termék Tanács konferenciája Budapesten Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az idén, várhatóan októberben új állatjóléti támogatás bevezetésére számíthatnak a hazai baromfitartók, melynek kerete elérheti az évi 13 milliárd forintot – jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Baromfi Termék Tanács (BTT) konferenciáján. Feldman Zsolt szerint ugyanakkor elsősorban nem a jövedelempótló támogatásokban, hanem a korszerűsítésben és a beruházásban látja a mezőgazdaság jövőjét, a vidékfejlesztési támogatások többsége ezért fejlesztési forrás lesz a következő években.

Az államtitkár szerint Magyarország a válságos időszakban sokat tanult, és sokat is tett a túlélésért. A gazdasági helyzetet előbb a koronavírus, most pedig a háború tette kiszámíthatatlanná, így ma már a biztonságos élelmiszer-ellátás sem számít olyan természetesnek, mint akár csak pár éve. – A mezőgazdasági termelés világszerte felértékelődik, mivel az energia, a takarmány és más alapanyagok drágulása világszerte egyre nagyobb kihívás – jegyezte meg az államtitkár. Ugyanakkor hozzátette, Magyarország időben reagált, mezőgazdaságát sok évtizede nem látott fejlesztéssorozattal teszi versenyképessé. 

Feldman Zsolt rámutatott: a Megújuló vidék, megújuló agrárium programban egy év alatt 27 pályázat jelent meg, több mint kétharmaduk beruházásokat, korszerűsítést, technológiaváltást támogat. A mostanáig kihelyezett források összege csaknem 1600 milliárd forint.

A baromfivilágnap alkalmából szervezett konferenciát követően tisztújítással egybekötött közgyűlést tartott a BTT. A terméktanács szerint a sikeresen zárult konferenciát eredményes szakmai munka és színvonalas előadások jellemezték. Az ágazatban kialakult feszült helyzet azonban továbbra is változatlan, a víziszárnyas-ágazat kistermelői által megválasztott szövetségi elnököt sem a közgyűlésre, sem a baromfinap alkalmából rendezett konferenciára nem engedték be. Erről egyébként már korábban tájékoztatta a terméktanács a közvéleményt. Szabó Bálint a közgyűlést követően elmondta: ő mindig az együttműködés, az egység és a tárgyalásos út híve volt, de ehhez mindként fél részéről fogadókészségre van szükség. 

A szegedi jogász Facebook-videójában bejelentette: azt fogja javasolni a liba- és kacsatartóknak, hogy a jövő héttől országos tüntetéssorozatba kezdjenek. Terve szerint az ország több pontján félpályás vagy akár egész pályás útlezárásokkal fogják felhívni a figyelmet az ágazatban kialakult tarthatatlan helyzetre. 
Ahogyan arról korábban lapunk többször is beszámolt, az elmúlt hónapokban egyre mélyülő válságba került a hazai víziszárnyas-termelés. A növekvő költségek és a madárinfluenza jelenléte igencsak megtépázta az ágazatot, a termelők mellett azonban a feldolgozóüzemek is megsínylik ezt az időszakot. Az elégedetlen termelők élére a múlt év őszén egy szegedi jogász, a Likvid Kontroll Kft. vezetője állt. Szabó Bálint februárban Mélykútra hívta a termelőket, ahol érdekeik figyelembevételéért és az állatjóléti támogatások kifizetéséért tüntettek. 

Bár Nagy István agrárminiszter amerikai útját megszakítva érkezett a demonstráció helyszínére, s támogatásáról biztosította az ágazat szereplőit, az indulatok azóta sem csillapodtak. 

A kacsa- és lúdszövetség elnökségének lemondását követően május elejére tisztújító közgyűlést hívtak össze a két szervezetben. A baromfiágazatban kialakult belharc ott csúcsosodott ki, egyes résztvevők beszámolója szerint a két szövetséghez méltatlan hangnem alakult ki, sokan – köztük a BTT vezetője – még a szavazás előtt kivonultak a teremből. Az ott maradt tagság ennek ellenére megválasztotta az új intézőbizottságot, a szervezetek élére pedig Szabó Bálint került. A választás jogszerűségéről a bíróság dönt majd, a terméktanács azonban már közölte: illegitimnek tartja a Magyar Kacsa- és a Magyar Lúdszövetség újonnan megválasztott vezetőségét.

Borítókép: Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára előadást tart a BTT konferenciáján (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.