Felhajtja az erősödő turizmus az albérletárakat

A bérlők átlagos jövedelme jelentősen emelkedett az elmúlt két évben, miközben soha nem látott mértékben nőtt a fizetési hajlandóságuk.

Magyar Nemzet
2022. 06. 09. 18:09
null
2020.08.03. Győr Albérlet keresés a tanév megkezdése előtt. képen: Takács Adél Panoráma ingatlaniroda, Vani, Eszti, Kira Fotó: Csapó Balázs Kisalföld CSB Fotó: CSAPO BALÁZS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban újabb rekordot döntött a budapesti bérleti díjak immár menetrendszerű emelkedése, amelynek eredményeként az előző hónapban egy kiadó lakásért átlagosan 172 ezer forintot kértek el a tulajdonosok. Ez a havi összeg már magasabb, mint a koronavírus-járvány előtti átlagos szint – derül ki a Rentingo.com legfrissebb albérletpiaci elemzéséből. 

Ebből kiderül, hogy míg korábban az ukrajnai menekültválság generálta a kereslet növekedését, addig tavasz végétől már 

az Airbnb-piacra visszatérő belvárosi, főként felújított lakások iránti nagy igény miatt csökkent tovább a kiadó lakások száma, 

ez pedig további áremelkedést idézett elő. 

Májusban az albérletpiacon még elérhető lakásokért a bérlők a korábbi keresleti árnál is többet, akár 163 ezer forintot is hajlandók voltak fizetni, ami ugyancsak rekordnak számít. 

Budapesten a legnépszerűbb részek a kereslet alapján a XI. és a XIII. kerületek – foglalta össze a közösségi albérletkereső platform elemzése. 

Mint kimutatták, áprilishoz képest 3,8 százalékkal, tavaly májushoz képest pedig 19,3 százalékkal nőttek a kínálati bérleti díjak a fővárosban. Ezzel együtt fokozódik a verseny a még szabad bérlakásokért is, ami annak is köszönhető, hogy 

a bérlők átlagos jövedelme jelentősen nőtt az elmúlt két évben, és ezzel párhuzamosan soha nem látott mértékben emelkedett a fizetési hajlandóságuk is 

– ez a növekedés áprilishoz képest 7,1 százalékra volt tehető májusban. 

Ahogy az várható volt, 

az infláció elől menekülő befektetők egy része az ingatlanpiacot veszi célba, 

akik figyelembe veszik, hogy a XI. és a XIII. kerületekben jegyzik a bérlők 25 százalékát, négyzetméterenként havonta átlagosan 3400–3500 forintot fizetve egy ingatlanért – derül ki az elemzésből, amely szerint szintén népszerű célpontnak számítanak a VII., a IX. és a XIV. kerületek is – a budapesti albérletkereslet fele gyakorlatilag erre az öt kerületre koncentrálódik.

 

Borítókép: a bérlők hajlandók nagyobb összegeket adni a kiadó lakásokért (Fotó: Csapó Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.