Milliókat spórol a kincstár a termelőknek

Az előzetes ellenőrzés során szankciómentesen kijavíthatják hibás kérelmeiket a termelők.

2022. 06. 07. 16:30
null
Szeged 2021.06.22. Precizíós gazdálkodás oktatása folyik az ALFÖLDI ASZC Galamb József Mezőgazdasági iskolában. A mindennapi oktatásban egyre több drónt, illetve egyéb technológiai vívmányt alkalmaznak. Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország Fotó: Török János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes ellenőrzéssel teszi könnyebbé a gazdálkodók dolgát a Magyar Államkincstár (MÁK). Az egységes kérelmeket az idén is június elején veti alá előzetes kontrollnak a MÁK, ezzel jelentős összeget spórolva a termelőknek. 

Az előzetes ellenőrzés ugyanis segítséget nyújt abban, hogy a kérelmezők elkerüljék a levonásokat és a szankciókat, így magasabb támogatási összeghez juthatnak hozzá. 

A kincstár a már beadott egységes kérelmeket adminisztratív úton ellenőrzi, és az esetlegesen tapasztalt hibákról, hiányosságokról elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül tájékoztatja az ügyfeleket, meghatalmazottjaikat/kamarai meghatalmazottjaikat. Az előzetes ellenőrzés lényege, hogy az elektronikus úton, ügyfélkapura megküldött végzés nem számít szabálytalanságról való értesítésnek, így a megjelölt határnapig, de legkésőbb június 20-ig az érintett termelők szankciómentesen javíthatják ki a MÁK által megjelölt hibákat és pótolhatják az esetleges hiányosságokat. 

A kincstár tájékoztatása szerint a jelenlegi ellenőrzési eredmények alapján megközelítőleg 26 ezer gazdálkodó kérelme érintett, a termelőknek jellemzően kisebb hibákat kell kijavítaniuk.

Az idén mintegy 160 ezer gazda adta be a szankciómentes határidőig az egységes kérelmét, a végső határidő pedig a napokban jár le. Aki június 9-ig nem nyújtja be él a lehetőséggel, elesik az idei évre igényelhető támogatásoktól. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint az ellenőrzések az úgynevezett túligénylésekre is kiterjednek. A köztestület ugyanakkor felhívta a figyelmet ara, hogy egyre fontosabbá válik, hogy a gazdálkodók megfelelő helyre rajzolják területeiket, tehát ne legyenek rajzaik 5 százaléknál, vagy 0,1 hektárnál nagyobb mértékű átfedésben. 

Az ügyfelek értesítést kapnak arra vonatkozóan is, ha az igényelt támogatások esetében kötelező mellékletek hiányoznak, azonban a mellékletek tartalmi ellenőrzésére ebben a fázisban még nem kerül sor. A kincstár emellett arra is felhívja a gazdálkodók figyelmét, ha egy számukra elérhető támogatást még nem igényeltek meg. Ez utóbbi esetekben a pótlásra kizárólag június 9-ig van lehetőségük az érintetteknek. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Délmagyarország/Török János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.