Nézze meg, mekkora árkülönbségek lehetnek panellakások között!

Ahogy a lakáspiac egészét, úgy a lakótelepi lakások adásvételét is dinamikus növekedés jellemezte 2021-ben. Az országos átlaghoz hasonló mértékű, két számjegyű áremelkedésük is arról árulkodik, hogy a népszerűségük töretlen. Mára azonban helyszíntől függően több mint nyolcszoros is lehet a különbség két lakótelepi lakás ára között.

Pintér
2022. 06. 26. 17:56
null
Budapest, 2020. augusztus 1. Az Örs vezér tere 11-20 panel sorház, a Füredi úti lakótelep leghosszabb panelháza. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László

Ahogy a lakáspiac egészét, úgy a lakótelepi lakások adásvételét is dinamikus növekedés jellemezte 2021-ben. Az országos átlaghoz hasonló mértékű, két számjegyű áremelkedésük is arról árulkodik, hogy a népszerűségük töretlen. Mára azonban helyszíntől függően több mint nyolcszoros is lehet a különbség két lakótelepi lakás ára között.

A 2020-as év megtorpanása után tavaly ismét dinamikusan fejlődött a tágan értelmezett (nem csak panel) lakótelepi lakások piaca. Míg két évvel ezelőtt kismértékben, de csökkent az adásvételek száma, addig 2021-ben a hasonló feldolgozottsági szintű adatok alapján már 20 százalékkal emelkedett a házgyári lakások országos forgalma – olvasható az OTP Ingatlanpont elemzésében. – A lakótelepek a városok tájképének meghatározó elemei, azonban az ingatlanpiac viszonylag kis szeletét képviselik. A KSH adatai szerint az utolsó lezárt év, 2020-ban a teljes forgalom alig 13 százaléka realizálódott ebben a szegmensben – mutatott rá Valkó Dávid, az ingatlanközvetítő hálózat vezető elemzője.

A legtöbb, majd 1200 adásvételt Miskolcon regisztrálták, ezer tranzakció alatt maradt kicsivel Debrecen és Pécs. A teljes fővárosi forgalom megközelítette az ötezer adásvételt.

A legnagyobb forgalmú budapesti kerület a III. volt 900 körüli tranzakcióval, a IV. kerületben csaknem 700, a XV. kerületben pedig 600 adásvételt bonyolítottak le.

A lakótelepi lakások áremelkedése 2021-ben szorosan követte az országos átlagot és éves szinten elérte a 11 százalékot.

Így tavaly a lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára országosan 395 ezer forint, Budapesten pedig 570 ezer forint volt. Lakótelepek szempontjából a főváros legdrágább kerületei a XI. és a XIII. voltak, a 650 ezer forintos átlagos négyzetméterárat meghaladva, míg a legolcsóbbak a XX. és a XXI., ahol félmillió forint alatti az átlag négyzetméterár. 

Legdrágább budapesti lakótelepek* Kerület

Átlagos négyzetméterár

Lágymányosi ltp. (nem panel)XI.

828 ezer Ft/nm

KaszásdűlőIII.

736 ezer Ft/nm

Pók utca (Aquincum)III.

706 ezer Ft/nm

Legolcsóbb budapesti lakótelepek*Kerület

Átlagos négyzetméterár

Pesterzsébet városközpontXX.

466 ezer Ft/nm

Erdősor utcaXXI.

461 ezer Ft/nm

HavannaXVIII.

453 ezer Ft/nm

A budapesti átlagárakkal összehasonlítva a vidéki lakótelepek árszínvonalában már sokkal jelentősebb különbségeket lehetett megfigyelni. A legdrágább, Budaörsi lakótelep árszínvonala meghaladta a fővárosi átlagárat is, míg a legolcsóbb, ózdi Béke és Vasvár úti lakótelepek ára és a budapesti csúcstartó között több mint nyolcszoros volt a különbség.

Legdrágább vidéki lakótelepek*VárosÁtlag négyzetméterár
Budaörsi lakótelepBudaörs

600 ezer Ft/nm

Cserhát lakótelepVeszprém 
Béke lakótelepDunakeszi

550 ezer Ft/nm

Legolcsóbb vidéki lakótelepek*VárosÁtlag négyzetméterár
Kenderföldi és Körtvélyes lakótelepKomló

120 ezer Ft/nm

Gorkij lakótelep, Salgótarján

115 ezer Ft/nm

Béke és Vasvár úti lakótelepÓzd

90-110 ezer Ft/nm

*A NAV legfrissebb tranzakciós adatai alapján, 2021. január és december közötti időszakban, ahol volt az elemzéshez megfelelő számú eladás.

Borítókép: Az Örs vezér tere 11–20. panelsorház, a Füredi úti lakótelep leghosszabb panelháza. (Fotó: MTVA/Róka László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.