időjárás 25°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Varga Mihály: Magyarország biztonsága a legfontosabb

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.29. 14:19 2022.06.29. 14:27
Varga Mihály: Magyarország biztonsága a legfontosabb

A nemzetközi bizonytalanságok közepette a legfontosabb feladat megvédeni Magyarország biztonságát – mondta a pénzügyminiszter szerdán Halászteleken, a Molar Chemicals Kft. beruházásátadó sajtóeseményén.

Varga Mihály szerint nem szabad a magyar érdekekkel ellentétes konfliktusokat vállalni, mert az országnak az az érdeke, hogy béke legyen, és a józan ész hasson Európára. A bizonytalanságok a 2023-as költségvetés tervezését is befolyásolják, a kormány ezért a gazdaság működőképességének megőrzésére, a beruházások folytatására, az ellátásbiztonság fenntartására törekszik – tette hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország versenyképessége 2010 óta sokat javult, a gazdasági önállóság pedig akkor is fontos szempont lenne, ha az elmúlt években nem kellett volna szembesülni egy világjárvánnyal.

– Magyarország nem engedheti meg magának, hogy mindenben külföldi beszállítóktól függjön, hiszen két éve bizonyossá vált, hogy a kedvezőtlen körülmények a legszükségesebb termékek beszerzését is ellehetetleníthetik – fogalmazott a pénzügyminiszter a távirati iroda tudósítása szerint.

– A belföldi gyártók megerősítésével a nemzetközi ellátási láncok akadozását is ellensúlyozni lehet – indokolta Varga Mihály a Molar Chemicals Kft.-nek megítélt támogatást, amely az Egészségipari támogatási program (ETP) keretéből hétszázmillió forinttal járul hozzá a vállalat csaknem kilencszázmillió forintos beruházásához.

A program 57 cég 83 fejlesztéséhez járult hozzá 68 helyszínen, és csaknem 5700 munkahely létrejöttét vagy megtartását segítette, 86 milliárd forint összértékű egészségipari projekt megvalósulását támogatja 67 milliárd forinttal.

A Molar Chemicals Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az új raktáruk mellett bővítették a gyártási kapacitásaikat, és a legkorszerűbb berendezésekkel szerelték fel az üzemet. A beruházási érték negyedét technikai és technológiai fejlesztésekre fordították. Pál József hozzátette, hogy a járvány idején szembesülniük kellett termelési korlátaikkal, de ma már arra készül a vállalat, hogy újabb beruházásokkal növelje a külföldi értékesítéseit.

Az 1993-ban létesült Molar Chemicals vegyszerek, gyógyszeralapanyagok, fertőtlenítőszerek gyártása mellett számos nemzetközi cég magyarországi képviseletét is ellátja. Beszámolójuk szerint 2020-ban több mint 3,3 milliárd forint, 2021-ben majdnem 2,8 milliárd forint árbevétellel zártak. A külföldi értékesítések összege csaknem 180 millió forint, illetve 135 millió forint volt. A cég adózott eredménye 2020-ban megközelítette az ötszázmillió forintot, tavaly pedig a 242 millió forintot.

Az Egészségipari támogatási programot a kormány 2020 nyarán hirdette meg a világjárvány kitörésére válaszul. A Pénzügyminisztérium (PM) akkori közleménye szerint a magyar gyógyszer- és gyógyászatieszköz-gyártás új gyártóhelyek létrehozásával, hatékonyságuk erősítésével fejleszthető. 

Varga Mihály korábban úgy fogalmazott, hogy a program a járvány utáni helyzetre is felkészíti a magyar gazdaságot, hiszen olyan beruházásokat támogat, amelyek a további növekedés alapjai lehetnek.

 

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.