Hannover már elzárta a meleg vizet a gázválság miatt

A német nagyváros vezetése úgy döntött: a középületekben, az uszodákban, a sportcsarnokokban és az edzőtermekben a továbbiakban csak hideg víz folyhat a csapokból.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner.hu2022. 07. 29. 8:50
null
Eiterfeld, 2022. július 27. A Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium bejelentése szerint az Oroszországot Németországgal összekötõ Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fõ útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás. MTI/AP/Michael Probst Fotó: Michael Probst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hannover vezetése úgy döntött: a középületekben, az uszodákban, a sportcsarnokokban és az edzőtermekben a továbbiakban csak hideg víz folyhat a csapokból. Az energiatakarékosság érdekében a köztereken lévő szökőkutakat is kikapcsolják, a nagyobb épületeken – mint például a városháza vagy a múzeumok – pedig nem lesz éjszakai kivilágítás – írta a Mandiner.hu.

A BBC cikke szerint Hannover az első nagyváros, amely elzárta a meleg vizet, miután Oroszország drámai módon csökkentette Németország gázellátását, emellett a lakosság átfogó gázcsökkentési intézkedésekre és az energiaszámlákra kivetett többletköltségekre számíthat. 

Belit Onay, a város polgármestere elmondta: céljuk az volt, hogy 15 százalékkal csökkentsék a város energiafogyasztását, reagálva ezzel a közelgő gázhiányra, amely komoly kihívást fog okozni valamennyi német nagyvárosnak.

A szabályozások a fűtésre is kihatnak. A középületekben minden év áprilisa és szeptembere között megszüntetik a fűtést, az év hátralévő részében a szobahőmérséklet – néhány kivételtől eltekintve – legfeljebb 20 Celsius-fokra korlátozódik. A város emellett betiltja a klímaberendezések, a fűtőtestek és a radiátorok használatát. 

A gázhiányra való készülés más városokban is megfigyelhető jelenség, Augsburgban például már bevezették saját intézkedéseiket, kezdve a szökőkutak kikapcsolásával.

Csütörtökön Németország megerősítette, hogy az ügyfelekre tervezett gázpótdíj jóval magasabb lehet a korábban vártnál annak érdekében, hogy az energiavállalatok ne menjenek csődbe a következő hónapokban.

„Még nem tudjuk megmondani, mennyibe kerülhet a gáz novemberben, de a keserű hír az, hogy háztartásonként legalább néhány száz euró lesz” – mondta Robert Habeck gazdasági miniszter.

Németország régóta az orosz gázra támaszkodik energiaszükségletének fedezésére, de nemrégiben azzal vádolta Oroszországot, hogy korlátozza az áramlást az ukrajnai háború miatti EU-s szankciók megtorlásaként – amit Oroszország tagad. Az orosz gázszállítás jelenleg az ország szükségleteinek mintegy negyedét teszi ki, a háború előtt ez több mint a fele volt.

Borítókép: A Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.