Megjelent a közlöny a hatósági áras tankolás változásairól

A töltőállomás üzemeltetője és képviselője jogosult az okirat ellenőrzésére. Az adatokat később az adóhivatal is vizsgálhatja.

Magyar Nemzet
2022. 07. 30. 12:06
Benzinár illusztráció. 20220527 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a Magyar Közlöny friss száma, amely ismerteti azt a kormányrendeletet, amely változtat a hatósági áras üzemanyag-felhasználók kedvezményezetti körén. 

Ahogy eddig, úgy ezentúl sem lehet 480 forintos üzemanyagot tankolni a külföldi rendszámú járművekbe. Ezentúl a nem természetes személy által üzemeltetett járművel sem lehet kedvezményes áron tankolni, ez alól kivételnek számít a személytaxi-szolgáltatás. A közlönyből az is kiderül, hogy kannákba sem lehet 480 forintos áron üzemanyagot tölteni. 

A kormányrendelet rögzíti, hogy az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult ellenőrizni a forgalmi engedély segítségével a tankolt gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját. Így lehet meggyőződni arról, hogy az érintett jogosan él-e a kedvezményes árral. 

Emellett le lehet olvasni a forgalmi engedély vonalkódját és fel lehet jegyezni a gépjármű rendszámát a számítógépes rendszerbe a hozzá tartozó bizonylattal. Amennyiben az adatokat rögzítik, úgy azokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak továbbítják ellenőrzésre. 

Ha a jogosultság okirattal nem igazolható, akkor nem lehet hatósági áron értékesíteni az üzemanyagot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.