Ukrajnában tárgyalt a magyar agrárminiszter

Magyarország kész minden segítséget megadni ahhoz, hogy a háború miatt Ukrajnában rekedt gabonát a szárazföldön ki lehessen juttatni az országból, ezzel pedig biztosított legyen a világ gabonaellátása – közölte Nagy István, miután tárgyalt ukrán kollégájával. Nagy István Lembergben találkozott Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével. A tárcavezető szerint stratégiai kérdés, hogy az ukrán határ mentén létrejöjjön az a vállalkozási övezet, amely hosszú távon élelmezésellátási biztonságot jelenthet az egész világ számára.

2022. 07. 14. 15:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán gabona kiszabadításáról tárgyalt tegnap ukrajnai kollégájával a magyar agrárminiszter. Nagy István Lembergben találkozott Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével. A megbeszélésen a tárcavezető leszögezte, Magyarország kész szorosan együttműködni és segíteni az ukrán gabonakiviteli lehetőségek azonnali szélesítése érdekében. – Azonnali és hosszabb távú megoldásokat kell találni az ukrán gabonaexporttal kapcsolatban, hazánk pedig kész együttműködni a kiviteli lehetőségek azonnali szélesítése érdekében. A vasút, az átrakodók és a tárolók fejlesztése rendkívül fontos, közös fellépéssel és megfelelő alátámasztással pedig az Európai Unió is támogathatja ezeket a beruházásokat – hívta fel a figyelmet Nagy István. 

A miniszter szerint a magyar–ukrán határ menti térségben olyan vállalkozási övezetet kell kialakítani, ahol az új feldolgozó üzemek felépülhetnek. – Ez egy olyan stratégiai kérdés, amely hosszú távon jelent élelmezésellátási biztonságot az egész világ számára – húzta alá a tárcavezető.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a gabonakrízis nemcsak Ukrajnát és Magyarországot, hanem az egész világot érinti és komoly kihívás elé állítja. A háború következménye, hogy a kikötők zárva vannak, így az a termésmennyiség, amely segít megelőzni a világ más részein az éhínséget, nem kerülhet forgalomba. Ha ez továbbra is így maradna, akkor a probléma az egész világra kiterjedhet, s azok, akik éheznek, megindulhatnak, és komoly migrációs krízis elé állíthatják Európát – jegyezte meg.

A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a határ menti beruházások tekintetében nemcsak a gabonáról kell beszélni, hanem Ukrajna európai gazdasági kapcsolatainak bővítéséről is. 

– Északkeleti szomszédunk a kialakult válság kapcsán megoldásként tekint Magyarországra, és kifejezte háláját a magyar kormány konstruktív hozzáállásáért – mondta el a megbeszélést követően Nagy István.

A tárcavezető hozzátette: az orosz–ukrán háború kapcsán mielőbbi fegyverszünetre és tárgyalásokra van szükség. – Magyarország álláspontja kezdettől fogva világos: mi békét szeretnénk, és az európai fórumokon is ezt képviseljük. Ma már mindenki láthatja, hogy a háború Európának árt a legtöbbet – húzta alá a miniszter.

Ukrajna kulcsszerepet játszik a világ élelmiszer-ellátásában. Északkeleti szomszédunk a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre, a globális piac kilenc százalékát látja el gabonával, emellett 42 százalékos részesedése van a napraforgóolaj és 16 százalékos részesedése a kukoricapiacon. 

A háború előtti időszakban Ukrajna 400 millió főnek elegendő gabonát termelt, exportjának csaknem 90 százalékát pedig a fekete-tengeri kikötőkön keresztül bonyolította le. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az orosz–ukrán háború miatt lehetetlenné váló tengeri szállítást mielőbb ki lehessen váltani a szárazföldi folyosókkal. 

Nagy István korábban lapunknak elmondta: élelmezési válság fenyegeti a világ számos szegényebb térségét, a katasztrófa pedig csak akkor kerülhető el, ha a szárazföldi folyosó megnyitásával sikerül kiszabadítani a gabonát Ukrajnából. Ehhez magas szintű nemzetközi összefogásra van szükség, a húszmillió tonna gabona fogadásához és továbbszállításához szükséges infrastruktúrát ugyanis ki kell építeni. Ám a megvalósítás nem tűr halasztást: ha a gabona nem jut ki az országból, az súlyos társadalmi feszültségekkel és akár a háború kiszélesedésével járhat.

Borítókép: Nagy István magyar agrárminiszter Ukrajnában tárgyalt a gabonakrízis megoldásáról (Fotó: AM/Fekete István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.