Az ukránok miatt leállt a Barátság kőolajvezeték

A szankciók miatt az oroszok nem tudják a tranzitdíjat átutalni, az ukránok pedig megakadályozták, hogy más módon eljuttassák nekik a pénzt. Ezért már napok óta nem érkezik olaj a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán. A szünetelő szállítások hírére nem csupán a Mol árfolyama esik, de a forint is látványosan gyengülni kezdett mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Forrás: VG.hu, Origo.hu2022. 08. 09. 13:42
null
Kistompa, 2015. február 9. A Barátság I. kõolajvezeték a szlovák Transpetrol kõolajszállító vállalat kistompai átemelõ állomásánál 2015. február 9-én. Ezen a napon Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfõ ünnepélyesen átadta a felújított vezetéket. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaj Európába való továbbítását az Ukrtransznafta ukrán állami vállalat állította le, még augusztus 4-én reggel a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül – írja két, a csővezeték üzemeltetésére rálátó forrás alapján a Reuters, amelyet a vg.hu idéz összeállításában. A hírt a Transznyefty a hírügynökségnek megerősítette, a leállítást pedig azzal indokolta, hogy az orosz fél nem tudott fizetni a tranzitért az uniós szankciók értelmében.

A vezeték déli ága Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot látja el az orosz típusú olajjal. A vezeték ezen szakaszán átlagosan napi 250 ezer hordó kőolaj érkezik Oroszországból, amelyet döntő részben a Mol és a lengyel PKN Orlenhez tartozó Unipetrol vásárol meg. Az Origó információi szerint a Mol felajánlotta, hogy kifizetik helyettük a tranzitdíjat, de nem kaptak választ az ukránoktól. A Ria Novosti úgy tudja, az oroszok Brüsszelhez fordulnak, hogy megoldódjon a helyzet és működhessen a kőolajszállítás.

A hírre hevesen reagált a Mol árfolyama, kora délután 4 százalékkal zuhant, de a forint is látványosan gyengülni kezdett mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Az olajszállítás eközben folytatódik Fehéroroszországon keresztül Lengyelország és Németország irányába – idézte a vg.huIgor Demin szóvivőt, a Transznyefty elnökének tanácsadóját. A Transznyefty állítása szerint már július 22-én elutalta az augusztusi tranzitdíjat az orosz olaj Ukrajnán keresztüli szállítására, az orosz bankokat sújtó szankciók miatt a tranzakció sikertelen volt, a pénz pedig július 28-án visszakerült a számlájukra.

A probléma megoldására a Transznyefty fellebbezést küldött a felhatalmazott banknak azért, hogy az további információkat küldjön az európai szabályozónak. Az a cél, hogy hogy engedélyt kapjanak az Ukrtransznaftával kötött megállapodás alapján elszámolások lefolytatására, alternatív pénzátutalási lehetőségek kidolgozására.

A MOL közleményt adott ki a kialakult helyzetről, amelyben így fogalmaztak:

A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a MOL-nak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is.

A vg.hu szerint feltehető, hogy a Mol számára abból a szempontból kisebb a szállítás leállításának következménye, hogy éppen zajlik a százhalombattai Dunai Finomító (Dufi) karbantartása, emiatt a létesítménynek nincs vagy az átlagosnál kisebb a nyersolajigénye. Ugyanakkor ez az időszak alkalmas lenne a készletei feltöltésére, ez most szünetel, ráadásul nem tudni, meddig. Ha nem indul be időben a Barátság vezeték, üzemanyag-ellátási problémával, végső esetben üzemanyaghiánnyal is kell számolni.

A magyar olajipari csoportot szlovákiai érdekeltségén, a Slovnafton keresztül is sújtja a behozatal kényszerpihenője, ráadásul a Slovnaft a régió három nagy finomítójából azon kettő egyike, amely éppen működik, három ugyanis javítás, illetve karbantartás miatt áll. A másik működő létesítmény Rijekában állítja elő az olajtermékeket, és szintén a Molé. A rijekai finomító azonban a világpiacról érkező olajat dolgozza fel, vagyis nem érinti a mostani zavar.

A szünetelő szállítások hírére nem csupán a Mol árfolyama esik, de a forint is látványosan gyengülni kezdett mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Ha hamar rendeződik a helyzet, nincs gond

Akkor lehet komoly baj, ha nem csak néhány napig tart a mostani elszámolási probléma, és esetleg tartósan is lekapcsolják a Barátság olajvezeték déli ágát – válaszolt a VG-nek Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci piaci elemzője. Pár hétnyi készlet ugyan van az olajfinomítóknál, de miután ez elfogy, majd a 90 napnyi stratégiai készlet is, akkor valahonnan máshonnan kell olajat szerezni, ami nem olyan egyszerű. Miközben ugyanis a Mol százhalombattai finomítója 70 százalékban függ az orosz olajtól, a szlovákiai már 100 százalékban, és bár a rijekai semennyire, onnan olajterméket nemigen lehet hozni, inkább nyersolajat. Olajterméket (dízelt és benzint) ehelyett Trieszt felől lehet importálni, de ezt megnehezítheti a vasúti szállítókapacitások szűkössége, hiszen – mivel három finomító áll a térségben –, minden ország egyébként is igyekszik alternatív forrásból üzemanyaghoz jutni. A Mol azért is támaszkodhat az omisalji nyersolajra – magyarázta Pletser Tamás –, mert 2010 táján elindított egy olyan projektet, amellyel 30 százalékban képessé teszi a százhalombattai finomítót az orosztól eltérő minőségű olaj feldolgozására. Ám itt még hátravannak beruházások, amelyeken talán most gyorsít a társaság. Ezek ugyanis a Mol legutóbbi közlése szerint kettő-négy évig tartanak, és 500-700 millió euróba kerülnek. Három nagy projektről van szó: az Adria kőolajvezeték bővítéséről, egy keverőüzem kialakításáról a Dufiban, végül egy-egy pozsonyi, illetve százhalombattai tárolókapacitás kialakításáról.

Borítókép: a Barátság I. kőolajvezeték a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál  (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.