Újra kérhető támogatás teherszállító e-biciklik beszerzésére

Az idén februárban indult programnak köszönhetően hazánkban négy-ötszörösére növekedhet az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok száma.

Magyar Nemzet
2022. 08. 01. 18:30
null
Debrecen, 2020. december 3. Rásegítõ motor a vázon. Regisztráció után állami támogatással vásárolható az az elektromos kerékpár, ami pedálszenzoros, vagy nyomatékszenzoros, 250w-nál nem nagyobb teljesítményû rásegítõ motorral szerelt és a sebessége nem haladja meg a 25km/h tempót. Az akció egyszerre csökkenti a CO-2 kibocsájtást a városi közlekedésben, de megköveteli a testmozgást, az aktív hajtást is. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét igényelhető támogatás elektromos teherszállító kerékpárok beszerzésére – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a 2050-re kitűzött klímasemlegességi célok elérésében fontos szerepet játszik a teljes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felelős közlekedési szektor zöldítése, ezért a kormány a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltaknak megfelelően kiemelt célként támogatja az elektromos járművek terjedését.    

2022. augusztus 1-jén már az ötödik szakasza nyílik meg az elektromos teherszállító kerékpárok beszerzését támogató pályázatnak.

Az idén februárban indult programnak köszönhetően hazánkban négy-ötszörösére növekedhet az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok száma – idézi a közlemény Steiner Attilát, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkárát.

A négyszázmillió forint keretösszegű pályázatban a magyarországi egyéni vállalkozók egy darab, a gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, valamint egyházi szervezetek és önkormányzatok maximum öt darab e-cargo kerékpárt vásárolhatnak a regisztrált kereskedőktől. 

Az utófinanszírozott támogatás mértéke a teljes vételár fele, de legfeljebb ötszázezer forint. Az elektromos segédmotorral felszerelt, pedálhajtású, kifejezetten teherszállításra kialakított felülettel rendelkező kerékpárok legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 250 watt lehet.

Fontos, hogy olyan új biciklikre kapható támogatás, amelyeknél a motor kikapcsol, ha a kerékpáros nem folytatja tovább a pedálok hajtását, vagy ha eléri a 25 kilométer/órás sebességet. A hasznos teherbírásnak el kell érnie az ötven kilogrammot, valamint feltétel a nyomatékszenzoros vezérlés is. Emellett kerékpáronként egy pótakkumulátor beszerzése is támogatott.

Az érdeklődők a pályázat ötödik szakaszában augusztus 5-ig a https://elektromobilitas.humda.hu/ecargo/ oldalon igényelhetik a támogatást – közölte a TIM.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.