időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

A vártnál gyengébb lehet az európai almatermés

Magyar Nemzet
2022.09.14. 18:08 2022.09.14. 18:23
A vártnál gyengébb lehet az európai almatermés

Kilencvenezer tonnával csökkentette az európai almatermésre vonatkozó előrejelzését a WAPA (World Apple and Pear Association, Alma- és Körtevilágszövetség) – írta szerdai közleményében a FruitVeb Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Idén 12,076 millió tonna lehet a kontinens almatermése, miután a legtöbb európai ország augusztusban lefelé korrigálta a becsléseit. A visszaesést részben a magas termelési költségek okozták, az áram drágulása ugyanis megfizethetetlenné tette a tárolást, így sokan lemondtak a betakarításról. 

Hozzátették, hogy a munkaerőhiány már a járvány előtt súlyos gondot jelentett, de most azok is bajba kerültek, akik eddig ukrán idénymunkásokat dolgoztattak. 

A közlemény szerint a rendkívül meleg, aszályos nyár sem tett jót az ültetvényeknek, az európai alma egy része kisebb és gyengébb minőségű lett a rendkívüli időjárás miatt. 

A kontinens államainak többségéhez hasonlóan Magyarországon sem jók a kilátások, 300-350 ezer tonnával az utóbbi tíz év leggyengébb almatermése várható. Belföldön tavaly 520 ezer tonna almát takarítottak be. A 2022-es európai becslés ugyanakkor nem számít gyengének, hiszen csaknem azonos a tavalyi termésmennyiséggel, és majdnem tíz százalékkal haladja meg az utóbbi három év átlagát – írta a WAPA előző becslésének ismertetésekor a FruitVeb.

Borítókép: A dráguló költségek és az aszály is sújtotta a gazdákat (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.