Ukrajna idei gabonatermése jócskán elmarad a tavalyitól

Kevesebb jut majd kivitelre a jövő június végén záródó egy évben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI/Reuters2022. 09. 24. 17:04
null
Odessza, 2022. június 24. Frissen aratott árpát és búzát rakodnak egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget. MTI/EPA/STR Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat szombaton ismertetett előrejelzése szerint Ukrajna idei gabonatermése 54,1-55,7 millió tonna lesz, jóval kevesebb a tavalyi 80 millió tonnánál. A cég egy hónapja még ennél is kevesebbre, 52,5-55,4 millió tonnára számított.

Az APK-Inform a betakarítható búza becsült mennyiségét az augusztusban várt 18,2 millió tonnáról 19 millióra, a kukoricáét 29,9 millió tonnáról 30 millióra javította, ugyanakkor az árpáét 5,9 millió tonnáról 5,5 millióra rontotta.

A kevesebb termés miatt kevesebb jut majd kivitelre a jövő június végén záródó egy évben, a logisztikai gondok nagyságától függően 22,6-38,8 millió tonna gabonát exportálhat Ukrajna, prognosztizálja az intézet, amely augusztusi jelentésében még 22,9 és 39,6 millió tonnával számolt.

Az ukrán kormány 50 millió tonna körüli idei gabonatermést vár, az export várható nagyságára nem adott ki hivatalos adatot.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: STR)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.